Janne Josefsson granskade svartmäklare Foto: Leif Jacobsson
Janne Josefsson granskade svartmäklare Foto: Leif Jacobsson

Arkelsten dök upp i Josefssons granskning

Publicerad
Uppdaterad
SVT:s "Uppdrag granskning" med Janne Josefsson granskade ökända svartmäklare i Stockholm.
Då dök Sofia Arkelstens namn upp bland de boende i ett av husen.
- Hon sa att det var hennes pappa, som också var nån Moderatpolitiker, som fixat den här lägenheten, säger Josefsson.
I reportaget som sändes i SVT 2002 utgav sig "Uppdrag gransknings" reporter Lars-Göran Svensson för att vara intresserad av att köpa ett svartkontrakt. Utrustad med dold kamera kunde han visa hur han erbjöds att köpa ett hyreskontrakt på en tvåa på Högbergsgatan 65. Priset för kontraktet: 325 000 kronor.
Janne Josefsson hörde sig sedan för med de boende i huset. Granskningen visade att ägaren satt i system att köpa hyresfastigheter, tömma dem på hyresgäster, renovera lägenheterna, kraftigt höja hyrorna och sedan sälja kontrakten svart.
- De slängde till och med ut en gammal tant för att kunna renovera lägenheten och sälja den, säger Janne Josefsson idag.
- En del ville inte prata med oss men de som snackade med oss sa att alla hade köpt svart, punkt slut, säger Lars-Göran Svensson.

Namngavs inte i inslaget

På telefon får de kontakt med Sofia Arkelsten som hade bott i huset sedan 2000.
- Hon sa att det är pappas kompis som äger huset och att det är han som har ordnat det här, säger Svensson om Arkelstens svar.
Men i reportaget talades det bara om "en ung, moderat politiker som sitter i kommunfullmäktige".
- Det är inte säkert att hon betalade svart. Vi kan inte lägga henne till skuld för vad pappan kan ha gjort, säger Josefsson.
Det var skälet till att hon inte namngavs.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag