Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ärkebiskop: Bestäm ett datum för påsken

<p>Påve Fransciskus på påsk förra året. </p>Foto: Agf S.R.L./Rex
Påven ska vara för en ändring till ett fast påsk-datum.Foto: Dan Kitwood

Påsken kan återkomma samma datum varje år.

I alla fall om brittiska ärkebiskopen Justin Welby får som han vill.

– Jag diskuterar det med bland annat påven, säger han till The independent.

Därför firas påsken

Påsken är den största högtiden under det kristna kyrkoåret och firas till åminnelse av Jesu Kristi lidande, död och uppståndelse. Den kristna påsken är till sin natur, både genom händelser och tidpunkten när den infaller, kopplad till den judiska påsken, vilken firas till minne av Bibelns berättelser om judarnas uttåg ur Egypten efter år av slaveri.

Gemensamma regler inom kristendomen för att bestämma vilken kalenderdag påskdagen infaller på anses av tradition ha uppstått vid det första konciliet i Nicaea år 325. Regeln säger att påskdagen infaller den första söndagen efter den första ecklesiastiska fullmånen som infaller på eller efter 21 mars. I Sverige har samma regler använts för att bestämma när påsken infaller sedan 1844.

I år firas påsken sista helgen i mars, 25-28 mars.

Källa Wikipedia

Påsken är rörlig i almanackan och infaller den första söndagen efter den första fullmånen efter vårdagjämningen. Det innebär att det varje år firas påsk någon gång mellan 22 mars och den 25 april, inom katolicismen och den protestantiska kristendomen. Inom den ortodoxa kristendomen firas den enligt en annan kalender, vanligtvis en vecka efter. Men snart kan det bli ändring på detta.

Det är ärkebiskopen av Canterbury, Justin Welby, som planerar ändringen. Han vill bestämma ett fast datum, då påsken återkommer år för år – inom hela kristendomen.

Något som kanske är lättare sagt än gjort.

Påven positiv

Welby måste få med sig tunga namn inom kyrkan. Han säger att han ska ta kontakt med påven Franciskus och den koptisk-ortodoxa påven för att förhandla om ett datum.

Franciskus har redan varit inblandad i diskussionerna, enligt The independent.

– Vi måste komma överens, sa han i fjol om ett fast påsk-datum till Catholic news agency.

Även den koptisk-ortodoxa påven, Tawadros II, ska vara för en ändring, enligt samma nyhetsbyrå.

Orsaken till att man vill bestämma ett fast datum är att minska förvirringen som kan uppstå från år till år, men också för att ena de olika kristna kyrkorna.

Lång dispyt

Det är ingen ny idé ärkebiskopen kommer med – ändra sedan 900-talet har kyrkan försökt bestämma ett gemensamt och fast datum för påsken. I Storbritanninen gick man till och med så långt så att man 1928 stadgade en lag som slog fast att påsk skulle infalla den andra söndagen efter den första lördagen i april. En lag som togs aldrig i bruk.

Skulle det nu genomföras innebär det slutet för en av de längsta dispyterna inom kyrkan.

Justin Welby hoppas att ändringarna kan genomföras inom fem till tio år.