Påve Fransciskus på påsk förra året. Foto: Agf S.R.L./RexPåve Fransciskus på påsk förra året. Foto: Agf S.R.L./Rex

Påve Fransciskus på påsk förra året.

 Foto: Agf S.R.L./Rex
Påven ska vara för en ändring till ett fast påsk-datum. Foto: Dan KitwoodPåven ska vara för en ändring till ett fast påsk-datum. Foto: Dan Kitwood
Påven ska vara för en ändring till ett fast påsk-datum. Foto: Dan Kitwood

Ärkebiskop: Bestäm ett datum för påsken

Publicerad

Påsken kan återkomma samma datum varje år.

I alla fall om brittiska ärkebiskopen Justin Welby får som han vill.

– Jag diskuterar det med bland annat påven, säger han till The independent.

Påsken är rörlig i almanackan och infaller den första söndagen efter den första fullmånen efter vårdagjämningen. Det innebär att det varje år firas påsk någon gång mellan 22 mars och den 25 april, inom katolicismen och den protestantiska kristendomen. Inom den ortodoxa kristendomen firas den enligt en annan kalender, vanligtvis en vecka efter. Men snart kan det bli ändring på detta.

Det är ärkebiskopen av Canterbury, Justin Welby, som planerar ändringen. Han vill bestämma ett fast datum, då påsken återkommer år för år – inom hela kristendomen.

Något som kanske är lättare sagt än gjort.

Påven positiv

Welby måste få med sig tunga namn inom kyrkan. Han säger att han ska ta kontakt med påven Franciskus och den koptisk-ortodoxa påven för att förhandla om ett datum.

Franciskus har redan varit inblandad i diskussionerna, enligt The independent.

– Vi måste komma överens, sa han i fjol om ett fast påsk-datum till Catholic news agency.

Även den koptisk-ortodoxa påven, Tawadros II, ska vara för en ändring, enligt samma nyhetsbyrå.

Orsaken till att man vill bestämma ett fast datum är att minska förvirringen som kan uppstå från år till år, men också för att ena de olika kristna kyrkorna.

Lång dispyt

Det är ingen ny idé ärkebiskopen kommer med – ändra sedan 900-talet har kyrkan försökt bestämma ett gemensamt och fast datum för påsken. I Storbritanninen gick man till och med så långt så att man 1928 stadgade en lag som slog fast att påsk skulle infalla den andra söndagen efter den första lördagen i april. En lag som togs aldrig i bruk.

Skulle det nu genomföras innebär det slutet för en av de längsta dispyterna inom kyrkan.

Justin Welby hoppas att ändringarna kan genomföras inom fem till tio år.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag