Ledell Lee, 51, dömdes efter att han dödat en kvinna. Foto: Benjamin Krain / AP TT NYHETSBYRÅNLedell Lee, 51, dömdes efter att han dödat en kvinna. Foto: Benjamin Krain / AP TT NYHETSBYRÅN
Ledell Lee, 51, dömdes efter att han dödat en kvinna. Foto: Benjamin Krain / AP TT NYHETSBYRÅN
Ledell Lee har tidigare bett om nåd från en frigivningsjury, men hans önskan nekades. Foto: Andrew Demillo / AP TT NYHETSBYRÅNLedell Lee har tidigare bett om nåd från en frigivningsjury, men hans önskan nekades. Foto: Andrew Demillo / AP TT NYHETSBYRÅN
Ledell Lee har tidigare bett om nåd från en frigivningsjury, men hans önskan nekades. Foto: Andrew Demillo / AP TT NYHETSBYRÅN

Arkansas har avrättat första fången sen 2005

Publicerad

Den amerikanska delstaten Arkansas har avrättat den förste fången sedan 2005.

Ledell Lee, 51, dömdes till döden efter att ha slagit en 26-årig kvinna med ett basebollträ och strypt henne, rapporterar CNN.

Klockan 23.44 lokaltid på torsdagen inleddes avrättningen av den dödsdömde mördaren Ledell Lee med en dödlig injektion. Detta efter att Högsta domstolen i sista stund hade avslagit hans överklagan.

12 minuter efter att ha fått injektionen dödförklarades Ledell Lee.

Som alla fånga som ska avrättas erbjöds han en sista måltid men Ledell LEee valde i stället en nattvardsceremoni.

Det här var den fösta avrättningen i delstaten Arkansas sedan 2005. Delstaten hade planerat av avrätta sammanlagt åtta fångar under en 10-dagarsperiod med start den 17 april. Anstaltens avrättningar görs med en giftinjektion som bland annat innehåller sömnmedlet Midazolam, ett läkemedel som utgår i slutet av april och inte längre kan användas då.

Hittills har dock fyra av dem skjutits upp, rapporterar CNN.

Ströp kvinna och slog henne med basebollträ

Det var 2005 som Ledell Lee dömdes till döden för det brutala mordet på Debra Rose, 26. Hon hittades död i sitt hem i Jacksonville i Arkansas, efter att ha blivit strypt. Hon hade även misshandlats svårt med det basebollträ hennes make gett henne att ha hemma som skydd. Enligt Guardian ska han ha slagit henne 36 gånger med basebollträet.

Ledell Lee: Är oskyldig

Flera av Debra Roses grannar såg Ledell Lee i närheten av hennes bostad och han kunde snabbt identifieras, gripas och senare dömas. Han har fram till sin död stått fast vid att han är oskyldig till mordet. De fingeravtryck som säkrades på brottsplatsen tillhörde inte honom och de bloddroppar som hittades på Ledell Lees skor skickades aldrig i väg på analys. Inte heller de hårstråns som påträffades i Debra Roses hem har testats för att kunna se om de kommer från honom, skriver Guardian.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag