Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rysk journalist uppgavs ihjälskjuten – är vid liv

Arkadij Babtjenko närvarade vid en presskonferens på onsdagen.Foto: EFREM LUKATSKY / AP / TT NYHETSBYRÅN
Babtjenko träffar Ukrainas president Petro Poroshenko.Foto: MYKOLA LAZARENKO / AP TT NYHETSBYRÅN
Arkadij Babtjenko är vid liv, enligt ukrainsk underrättelsetjänst.Foto: Marcus Ericsson / TT NYHETSBYRÅN
Arkadij Babtjenko rapporterades ha hittas skjuten till döds utanför sitt hem.Foto: TT NYHETSBYRÅN

I går rapporterades att den ryske regimkritiske journalisten Arkadij Babtjenko hade hittats död utanför sitt hem i Kiev. 

Nu visar det sig att han är vid liv.

Journalisten närvarade vid en presskonferens – där de avslöjade att händelsen var iscensatt för att avslöja ryska agenter som försökt mörda honom. 

– Jag vill be om ursäkt för vad alla har behövt gå igenom, säger han på presskonferensen enligt Reuters. 

Det var under tisdagen som flera internationella medier rapporterade att den ryske regimkritiske journalisten Arkadij Babtjenko hittats skjuten till döds utanför sitt hem i Kiev. 

Ukrainsk polis uppgav då att journalisten dog i ambulansen på väg till sjukhuset och man misstänkte att han hade mördats på grund av sina texter och sitt arbete.

Men allt visade sig vara en bluff. 

På onsdagen dök Arkadij Babtjenko upp under en presskonferens i Ukraina. 

Journalisten framträdde på en direktsänd presskonferens i Ukraina.

Iscensatte mordet – för att avslöja ryska agenter

Där berättade Vasyl Hrytsak, chef för Ukrainska säkerhetstjänsten SBU, att mordet iscensattes för att avslöja ryska agenter som hade planer på att mörda honom, skriver BBC och flera andra medier. 

– Enligt information som ukrainsk säkerhetstjänst mottagit hade ryska säkerhetstjänsten beställt mordet på den ryske journalisten Arkadij Babtjenko, säger han på presskonferensen. 

https://twitter.com/Reuters/status/1001850722583855104

Polisen uppgav på presskonferensen att en person har gripits som enligt Sky News är en ukrainsk medborgare. 

På presskonferensen berättade Arkadj Babtjenk att inte ens hans fru kände till att händelsen var arrangerad. 

– Jag vill be om ursäkt för vad alla har behövt gå igenom. Jag är ledsen, men det fanns inget annat sätt att göra det på. Jag vill be om ursäkt till min fru för det hon har tvingats genomlida, säger han på presskonferensen enligt The Guardian. 

Arkadj Babtjenk säger vidare att operationen började planeras för två månader sedan, men att han fick vetskap om den en månad senare. 

– Senaste månaden har vi haft kontakt hela tiden, vi tänkte igenom det och arbetade på detaljnivå. Resultatet är den här speciella operationen som i sin tur har resulterat i att en person har gripits, säger journalisten på presskonferensen. 

På samma presskonferens berättade Ukrainas chefsåklagare Jurij Lutsenko att de nu har avstyrt sammanlagt 30 planerade mord. Chefsåklagaren säger att Ryssland har rekryterat ukrainare som haft i uppgift att rekrytera personer för att mörda de 30 personerna. 

Margot Wallström: "Är självklart lättad"

Rysslands utrikesdepartement menar dock att det rör sig om ren propaganda. Utrikesministern Sergej Lavrov har tidigare sagt:  

– Den ukrainske premiärministern talar redan om hur den ryska säkerhetstjänsten låg bakom, innan en utredning har inletts. Det här sättet att bedriva utrikespolitik är mycket sorgligt. 

Sveriges utrikesminister Margot Wallström vill inte kommentera huruvida operationen var lämplig. Hon skriver på Twitter: 

"Jag är självklart lättad över att Arkady Babchenko är vid liv och mår bra. Andra är mer lämpade att kommentera ukrainska säkerhetstjänstens operation. Hursomhelst så fungerar det här fallet som en påminnelse om hoten mot Rysslandskritiska journalister".

https://twitter.com/margotwallstrom/status/1001865633989124097

Enligt AFP har organisationen Reportrar utan gränser fördömt operationen och kallat iscensättningen för ett "patetiskt jippo". 

Ukrainsk underrättelsetjänst berättade då att mordet var iscensatt.

 

https://twitter.com/AP/status/1001831643345227778

 

https://twitter.com/AFP/status/1001833317845684225

Arkadj Babtjenk har tidigare varit en framstående krigskorrespondent i Ryssland men tvingades lämna landet av rädsla för sitt liv, har Reuters tidigare rapporterat. Han har skrivit flera böcker om kriget i Tjetjenien och som har översatts till över 20 språk. 

I Sverige fick Arkadij Babtjenko 2015 ett pris av yttrandefrihetsorganisationen Svenska Pen. Motiveringen till priset, som kallas Tucholskypriset, löd:

”För sin journalistiska omutlighet och sina illusionsfria skildringar av krigets verklighet.”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.