Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Årjes sms till kvinnan – ”förtal och utpressning”

Sms:ade utsatta kvinnan – efter misstankarna.
Mats Årjes.
Foto: TOMAS PETTERSSON
Meddelandet som skickades.
Årjes åtalas i Falu tingsrätt för sexuellt ofredande, vilket ska ha skett på ett tåg.
Foto: Stefan Nilsson / SJ

Den brottsmisstänkte ordföranden i Sveriges olympiska kommitté, Mats Årjes, skrev i ett sms till den utsatta kvinnan att en anhörig uppmanat honom att kontakta polisen direkt ”på temat förtal och ekonomisk utpressning”.

Mats Årjes vill inte kommentera det på tisdagen.

I förundersökningen framkommer vidare att Årjes skickade en bild på kvinnan till hennes arbetsgivare och skrev ”grym tjej”, en halvtimme innan det påstådda övergreppet.

Under måndagen kunde Expressen berätta att Mats Årjes, ordförande i Sveriges olympiska kommitté och hedersordförande i Svenska skidförbundet, åtalats vid Falu tingsrätt misstänkt för sexuellt ofredande. 

Han ska ha ofredat en kvinna ombord på ett tåg mellan Borlänge och Stockholm den 12 juni i år.  

– Det är en otroligt obehaglig situation för mig. Ord står mot ord, jag förnekar brott, sa Årjes på måndagen.

Av förundersökningen framgår att han knappt två veckor efter händelsen skickade flera sms till den utsatta kvinnan. Han hade då informerats av polisen om att han var misstänkt för brott. 

”Tack för brevet från polisen! Mitt jobb med detta projekt börjar i morgon bitti”, inledde han. 

I nästa sms konstaterade han att en anhörig tyckte att han skulle kontakta polisen ”nu direkt”:

”... på temat 'förtal och ekonomisk utpressning'...

Trodde inte på kvinnan

Han meddelade sedan att han ”lämnar över till vår advokat imorgon” och bad om kontaktuppgifter till kvinnans juridiska ombud.

I polisförhör berättar kvinnan om sms:en: 

– Det känns som att han igen vill visa sin makt, att han har advokater och att han vill skrämma mig att jag ska ta tillbaka anmälan. Jag ska inse att jag inte har något att komma med. Han kanske har gjort det här förut och är ganska slipad på detta.

Av förundersökningen framgår också att kvinnan redan den 13 juni – dagen efter händelsen på tåget – kontaktade en arbetsgivare. 

Enligt kvinnan hade Mats Årjes föreslagit att hon skulle bli ”frontfigur” för en del av verksamheten som han är delägare i.

”Han lät mig förstå att det finns pengar och att han har många kontakter inom näringslivet”, skriver hon i mejlet. 

Men av polisens förhör med arbetsgivaren framgår att han misstrodde kvinnan och tog ställning för Mats Årjes.

”Han tror inte på XX (kvinnans namn, red anm) av den anledningen att Mats aldrig skulle göra detta. Sen tycker XX (företags vd, red anm) också att det låter orimligt med tanke på att de åkte i en publik första klass vagn och det låter inte rätt att något sådant här hände där”, står det i förhöret.

Kvinnan berättar i polisförhör

När kvinnan förhörs av polisen är hon besviken över uttalandet.

I ett polisförhör berättar hon om händelsen på tåget:

– När vi bytte tåg så gick han in i första klass och sade ”ska du inte också sitta här”. Jag sade ”nej” och gick in i min vagn. Han kom till min senare och sade ”du ska inte behöva sitta här, jag uppgraderar dig till första klass”. Vi gick in och han satte sig mittemot mig och vi började prata. Efter en stund bytte han plats och satte sig bredvid mig och lade sin hand mellan mina lår och frågade ”kan jag få känna lite”. 

– Jag sade nej och han tog fram handen igen och jag sade ”Nej” högt och tog bort hans hand. Jag blev väldigt chockad och därefter kom han tillbaka mot mig och lade tillbaka handen och tog sin andra hand på min nacke och sade ”jag vet att du vill”.

I förundersökningen framkommer det att Mats Årjes skickade en bild på kvinnan klockan 10.25, till kvinnans arbetsgivare som han själv känner. I sms:et under bilden på kvinnan skrev han ”grym tjej!” följt med en emoji på en man som höjer handen.

Expressen har sökt Mats Årjes advokat Henrik Olsson Lilja och vd:n för det aktuella företaget.

I en skrivelse till tingsrätten framgår att advokaten slår ned på målsägandens berättelse och menar att det inte är trovärdigt att Mats Årjes besökt toaletten, druckit alkohol och sedan begått ett övergrepp klockan 11.00, 35 minuter efter att sms:et skickades. I skrivelsen till tingsrätten skriver försvararen att målsägandens uppgifter är ”minst sagt svårsmälta”.

SOK:s ordförande åtalas för sexuellt ofredande

”Kliver åt sidan” under rättsprocessen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.