Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Arizona skärper abortlag: ”Ett enormt steg bakåt”

Senaste nyheterna med Expressen TV
Arizonas republikanske guvernör Doug Ducey.
Foto: ROSS D. FRANKLIN / AP TT NYHETSBYRÅN
Demokraten Katie Hobbs är Arizonas valansvariga delstatsminister.
Foto: Wikimedia

Det blir olagligt att göra abort i amerikanska delstaten Arizona efter 15 veckors graviditet.

”Vi som bor i Arizona vet att varje liv är ovärderligt, inklusive de som inte har fötts ännu. Jag anser att det är varje delstats ansvar att skydda dem”, skriver guvernör Doug Ducey i ett pressmeddelande efter att ha skrivit under det nya lagförslaget enligt AP.

Arizonas republikanske guvernör Doug Ducey har skrivit under ett lagförslag om att göra det olagligt i delstaten att göra abort efter 15 veckors graviditet.

Han skrev i samband med detta även under lagförslag som förbjuder könskorrigerande kirurgi för minderåriga samt att transpersoner inte kommer att tillåtas inom flick- och kvinnoidrott i Arizona.

– Det här är ett enormt steg bakåt i kampen för jämställdhet för kvinnor i Arizona och USA. I och med guvernör Duceys underskrift har våra folkvalda ledare valt att liera sig med extremisterna i deras parti och vänt ryggen åt den överväldigande majoriteten av Arizona-bor som är för deras konstitutionella rätt att välja, säger demokraten Katie Hobbs som är Arizonas valansvariga delstatsminister.

Lagförslaget måste fortfarande godkännas av USA:s högsta domstol för att bli verklighet.

Abortlagstiftningen diskuteras i flera delstater

Abortlagstiftningen är hett diskuterad i flera amerikanska delstater.

Delstaten Texas införde i september förra året en lag som gör aborter som utförs efter att hjärtslag hos fostret kan anses olagliga, enligt Reuters. Republikanen Bryan Slaton, som sitter i representanthuset, lade nyligen fram lagförslaget att kvinnor som gör abort i Texas ska kunna dömas till döden enligt The Hill.

Arkansas guvernör Asa Hutchinson skrev tidigare i mars under lagförslaget om att förbjuda aborter i delstaten såvida inte den havande kvinnans liv är hotat.

Kvinnornas oro när Texas skärper abortlagarna

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.