Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ari Behns tankar om döden – skrev själv i sista boken

Ari Behn. Foto: TORE MEEK / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Prinsessan Märtha Louise och Ari Behn var gifta mellan 2002 och 2017. Foto: Suvad Mrkonjic EXP

Ari Behn tog sitt liv, 47 år gammal.

I slutet på sin sista bok, ”Inferno”, beskriver Behn hur han kämpade med en svår depression i flera år. 

Jag kommer att dö. Jag har sagt farväl till er alla för länge sedan. Det finns ingenting kvar av mig, skriver han bland annat.

Ari Behn fick sitt genombrott som författare med debuten ”Trist som fan” 1999. Hans sista bok, ”Inferno”, kom 2018, och var en skildring av hans liv efter skilsmässan från prinsessan Märtha Louise två år tidigare.

I boken kombineras textstycken med bilder på Behns egna målningar.

– Det är brutalt, rått och ärligt. En bok som skildrar ett kaos, ett känslomässigt mörker, en sårbarhet, en upplevelse av att inte hitta sig själv i allt mörker, sa Behn själv om boken enligt Verdens Gang. 

Ari Behn om sin depression

I slutet av boken, i en text med kapitelnamnet ”Gone”, beskriver Behn ett tillstånd av en fullskalig depression. Boken gavs ut av förläggaren Arve Juritzen.  

Vi dör. För att återuppstå. Jag är i koma, i vaket tillstånd. Ett delirium. Jag kissar på mig. Jag kan inte äta på egen hand. Jag kan inte gå. Jag håller på att ta farväl till er alla. Jag kommer att dö. Jag har sagt farväl till er alla för länge sedan. Det finns ingenting kvar av mig. Jag är färdig. Kaputt och satt ur spel. Det är så det upplevs. Som verkligt. Som ändligt. Jag har ingen att skriva till. Jag är eklektisk och hycklande. Ett kasus. En självmotsägelse. Buddhist och kristen. Jag säger lite om detta. Jag säger ingenting. Gift i blodet. Gift i huvudet. Strax död och begraven. Strax glömd och förevigad. Strax en form utan rörelsefrihet. Lagd i en öppen kista, står det i boken. 

Boken ”Inferno”, som gavs ut på Inferno förlag 2018Foto: JURITZEN FÖRLAG

Juritzen, som gett Expressen sitt godkännande att citera ur ”Inferno”, har skrivit om boken på sin Facebook-sida. Han ville att Behn skulle ändra ”Gone”, för att få till en ljusare ton i avslutningen.

”Ari hade skrivit om allt, målat allt, om mörkret, motgångarna, smärtan, slutet. Mycket fick jag redigera bort, ändå blev det smärtsamt. För ärligt? Jag kämpade för att få ett optimistiskt slut, men Ari var beslutsam”, skriver Juritzen.

”Passar inte i dag”

Juritzen berättar att han själv inte orkar läsa ”Inferno” just nu, så tätt inpå Behns död. 

”Det är en rå och vacker text, men passar inte i dag.”

Det var på juldagen som Ari Behns manager Geir Håkonsund meddelade att 47-åringen var död. 

– Det är med sorg i hjärtat som vi, de allra närmaste anhöriga till Ari Behn, meddelar att han har tagit sitt liv. Vi ber om respekt för vårt privatliv den kommande tiden, sa Geir Håkonsund i ett uttalande till NRK.  

Fick panikångest

I samband med skilsmässan från prinsessan Märtha Louise blev Behn inlagd på sjukhus med en panikångestattack. 

– Jag skakade och hackade tänder. Jag trodde att jag skulle dö. Det var ett väldigt starkt ögonblick. Fysiskt kändes det som att jag fick hjärtinfarkt, stroke och andningssvårigheter samtidigt, har han tidigare sagt i en intervju med Dagbladet.

Nyheten om hans död dominerade bevakningen i Norge, där Behn var en rikskänd och hett omdebatterad person. Flera krönikörer uttryckte sin sorg, bland annat Verdens Gang-skribenten Astrid Meland. 

”Hela Norge har haft en relation till Ari Behn, en konstnär och personlighet vi inte haft för vana att se. Behn har präglat norsk offentlighet i över 20 år, ända sedan han debuterade 1990”, skrev Meland

Omnämns i internationella medier 

Ari Behns död har uppmärksammats i flera internationella medier, som Time Magazine, Entertainment Weekly, Variety, New York Post, CBS News och Los Angeles Times

Där blir han omnämnd som exmake till prinsessan Märtha Louise – men även som någon som trätt fram och anklagat skådespelaren Kevin Spacey för sexuella övergrepp, vilket ska ha hänt när Spacey var programledare för Nobelkonserten i Oslo 2007.

– Vi hade ett trevligt samtal. Han satt bredvid mig. Efter fem minuter säger han: ”Kom så tar vi en cigarett”. Och så tar han mig under bordet, rakt på kulorna, har Behn sagt i en intervjun med norska P4. 

Har du självmordstankar? Hit kan du vända dig

Är du närstående: Ta alltid självmordstankar eller planer på allvar. Bevara lugnet, men vidta åtgärder.

Prata och våga lyssna. Uttryck din oro och ställ frågor. Ge konkreta exempel på varför du tror att det finns en självmordsrisk. Visa empati och döm aldrig. Men vidhåll att alla har ett eget ansvar för sina handlingar.

En självmordsnära person behöver träffa någon från psykiatrin på en gång. Ring 112 eller åk till en akutmottagning. Om möjligt – lämna inte personen ensam.

Självmord är ofta impulshandlingar. Självmordsnära människor är ofta ambivalenta in i det sista. Det går att påverka dem. Betona att det går att få hjälp och att saker och ting kommer att bli bättre.

Ring alltid 112 om läget är akut.

BRIS vuxentelefon: 077-150 50 50.

BRIS – Barnens hjälptelefon: 116 111, www.bris.se.

Självmordslinjen: 90 101, chatt.mind.se.

Hjälplinjen: 0771-22 00 60.

Jourhavande präst: Nås via 112.

Föräldratelefon: 020-85 20 00.

Jourhavande kompis: 020-22 24 44.

Spes (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd): spes.nu.

Telefonjouren: 08-34 58 73.

Källor: mind.se och www.spesistockholm.se.

Så var Ari Behns sista tid i livet

Blev inlagd på sjukhus efter skilsmässan efter att ha fått en panikångestattack.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.