Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Argentinas vicepresident Cristina Kirchner döms för korruption

Cristina Kirchner döms för korruption.
Foto: MATíAS BAGLIETTO/ NURPHOTO/ SHUTTERSTOCK

Argentinas vicepresident Cristina Fernández de Kirchner döms av en domstol i landet till sex års fängelse för korruption.

Hon förbjuds också att upprätthålla någon form av offentligt ämbete under resten av sitt liv.

Den 69-åriga peronisten dömdes av en panel med tre domare.

Fernández de Kirchner, som var Argentinas president mellan 2007 och 2015, anklagas för att ha tagit emot mutor i miljardklassen vid upphandlingar av offentligt finansierade projekt. Själv nekar hon till anklagelserna.

Eftersom Fernández de Kirchner är vicepresident åtnjuter hon immunitet och kan inte sättas i fängelse.

Överklaganden kan ta år

Domen kan inte vinna laga kraft förrän de överklaganden – som väntas – har hanterats, vilket kan ta flera år.

I en första kommentar efter domen meddelade Cristina Fernández de Kirchner att hon inte avser att kandidera till någon politisk post i 2023 års allmänna val.

”Jag kommer inte att kandidera till någonting, inte till senator eller till nationens vicepresident” skriver hon på sociala medier.

Cristina Fernández de Kirchner anhängare hade innan domen hotat ”att förlama landet” om hon fälls. Inför domen demonstrerade stora folksamlingar i centrala delar av huvudstaden Buenos Aires och marscherade mot den federala domstolsbyggnaden. Många slog på trummor och försökte forcera polisens barriärer.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.