Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Årets Wendelpris går till Mats-Eric Nilsson

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Mats-Eric Nilsson och Otto Sjöberg.
Foto: Mikael Sjöberg

Per Wendels pris till årets nyhetsjournalist delades i dag ut på Expressen redaktion till journalisten och författaren Mats-Eric Nilsson.

- Mats-Eric Nilsson har gång på gång - som nyhetschef, som reporter och nu som författare och bloggare - visat prov på en otrolig nyhetsnäsa. Han är en mycket meriterad pristagare, som Pelle Wendel hade uppskattat, säger juryns ordförande Otto Sjöberg.

Avslöjanden om fiskprotein i schnitzel, antibiotika i kexchoklad, fusk med råvaror och tillsatser har fått företag att återkalla produkter och konsumenterna att vakna.

Men Mats-Eric Nilsson tycker fortfarande att mediebranschen inte tar journalistik om mat på lika stort allvar som journalistik om politik eller näringsliv:

- De flesta av oss är mer informerade om den mobil vi köper än de matvaror som snart förvandlas till en del av den egna kroppen.

Expressen instiftade "Per Wendels pris till årets nyhetsjournalist" 2005 till hans minne och det ska gå till någon som verkar i Per Wendels anda.

Ett enskilt scoop räcker inte för att få priset. Pristagaren ska ha verkat framgångsrikt med nyhetsjournalistik under en längre tid. Priset är 75 000 kronor. Priset delas ut årligen.

Här är juryns motivering:

”Det har gått 25 år sedan Expressenjournalisten Pelle Wendel avslöjade Ebbe Carlsson-affären. Artiklarna utsågs nyligen till tidernas bästa undersökande journalistik. Mot den bakgrunden går årets Wendelpris till en kollega som i Pelles anda vågat förnya sitt eget uppdrag, grävt långt utanför den redan upplysta mediescenen, utnyttjat nya journalistiska grepp och lagt avslöjanden till avslöjanden utan att snegla på vad som för tillfälligt står i centrum för debatten.”

FAKTA

Tidigare pristagare:

2006: Fredrik Sjöshult, Dagens Industri

2007: Jan Mosander, Sveriges Radio

2008: Anna Jaktén, Sveriges Radio

2009: Christian Holmén och Micke Ölander, Expressen

2010: Janne Josefsson, Uppdrag Granskning, SVT

2011: Anette Holmqvist, Aftonbladet

2012: Hannes Råstam, författare och journalist

Den jury som utser pristagaren är en oberoende mix av personer från olika medier.

Juryn leds av Otto Sjöberg, chefredaktör på Expressen när priset instiftades och nu vd för Mediarevolution, dessutom ingår Peppe Engberg, publicist och gammal vän till Per Wendel, Kajsa Ericson, kreativ chef på Damplify, Irina Halling, kvalitetsredaktör på Expressen och Kjell Dabrowski, tv-producent (som inte deltog i årets beslut)

Bakgrund Per Wendel

Per Wendel var stjärnreporter på Expressen mellan 1973 och 2005, och efter hans bortgång i cancer instiftade Expressen ett pris till årets nyhetsjournalist.

Under sin långa karriär gjorde sig Per Wendel först känd som kriminalreporter. Sedan som politikreporter. Respekterad och fruktad av makthavarna - och avslöjare av Ebbe Carlsson-affären.


Göran Persson, under många år punktmarkerad av Per Wendel, har sagt: "Han var en av svensk journalistiks verkligt stora".
Den memoarskrivande Ingvar Carlsson vände sig till Per Wendel när han behövde kolla sanningshalten i olika rykten kring Ebbe Carlsson-affären.
Det ovanliga med Per Wendel var att hur hårda hans avslöjanden än var så växte respekten mellan bevakare och bevakad.

Per Wendel var en av Expressens och svensk press största reportrar under de senaste 30 åren.

Han avslöjade Ebbe Carlssons hemliga spaning efter Olof Palmes mördare. Avslöjandet fick justitieminister Anna-Greta Leijon att avgå 1988.

"Ebbe Carlsson-affären" utsågs nyligen i tidningen Scoop till det bästa avslöjandet under de 25 senaste åren.

Per Wendel avled i cancer 2005 efter en lång kamp mot sjukdomen. Han blev 58 år.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.