Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Årets ord har utsetts: ”Det blev en symbol”

Bergström: Nytt vaccin på tre månader
Ordboksjätten Merriam-Webster har utsett ”vaccin” till årets ord.
Foto: JAE C. HONG / AP TT NYHETSBYRÅN
Ordboksjätten Merriam-Webster har utsett ”vaccin” till årets ord.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL

Ordboksjätten Merriam-Webster har utsett ”vaccin” till årets ord.

”Ordet vaccin stod för så mycket mer än medicin 2021”, skriver Merriam-Webster i ett pressmeddelande enligt The Hill.

Förlaget Merriam-Webster, vars ordbok är en av de mest sålda böckerna i amerikansk historia, utser varje år årets ord. För andra året i rad är ordet relaterat till covid-pandemin.

Förra året var det ”pandemi” och 2021 är ”vaccin” årets ord.

”Ordet vaccin stod för så mycket mer än medicin 2021. För många blev ordet en symbol för möjligheten att kunna återvända till hur våra liv såg ut före pandemin. Men det stod också i centrum för diskussioner om personliga val, politisk tillhörighet, arbetsplatsregler, skolsäkerhet och mycket mer”, skriver Merriam-Webster i ett pressmeddelande.

Ordet kommer från latinets ord för ko

Ordet vaccin härstammar från latinets vacca som betyder ko. Det beror på att kokoppor användes för att göra en pojke immun mot smittkoppor 1796, den första gången man säkert vet att vaccin användes.

”Den lovande medicinska lösningen till pandemin som vände våra liv upp och ner blev också en politisk stridsfråga och källa till splittring. Den mest uppmärksammade forskningshändelsen i modern tid blev snabbt den största debatten i vårt land, och ordet som står i centrum i båda fallen är vaccin”, skriver Merriam-Webster i ett pressmeddelande.

Makens ultimatum: Avstå vaccin – annars blir det skilsmässa

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.