Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Årets Nobelpristagare kommer inte att vara på plats

Därför tilldelades World Food Programme fredspriset 2020

Årets Nobelpristagare kommer inte att vara på plats i Stockholm, utan får ta emot priserna i sina hemländer, skriver Nobelstiftelsen.

Även i år sätter coronapandemin käppar i hjulet för ”festernas fest”. Nobelstiftelsen har beslutat att ställa in Nobelbanketten, och pristagarna kommer att få ta emot medalj och diplom i sina hemländer.

”Jag tror alla vill att pandemin ska vara över men vi är inte där än. Nobelpriset är en global företeelse. Varje år utses pristagare från olika världsdelar och det är osäkerheten kring pandemiutvecklingen och möjligheterna för internationellt resande som gör att 2021 års pristagare kommer att ta emot priserna i sina hemländer”, säger Vidar Helgesen, vd för Nobelstiftelsen, i en kommentar.

Ceremoni i Stockholm 

Nobelveckan arrangeras i år den 6 till 12 december, men inga pristagare kommer att vara på plats utan får ta emot medalj och diplom i sina hemländer. Det kommer enligt stiftelsen vävas samman med en ceremoni i Stockholm, där ”förhoppningsvis” lokal publik finns på plats.

Det här innebär också att det inte kommer att bli någon fest. 2021 blir därmed det femte året i fredstid, sedan priset instiftades 1901, då det inte hålls någon bankett. Tillställningen gästas vanligtvis av drygt 1 000 gäster och brukar följas av hundratusentals tv-tittare.

Ljusfest och föreläsningar 

Norska Nobelkommittén håller enligt Nobelstiftelsen fortfarande öppet för möjligheten att ta emot pristagare.

Vilka som tilldelas årets Nobelpris tillkännages den 4 till 11 oktober.

Nobelveckan kommer att innehålla en blandning av digitala och fysiska evenemang, bland annat Nobelföreläsningar och ljusfesten Nobel Week Lights med ljusinstallationer runt om i Stockholm.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.