Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Årets kvinna - här är de på platserna 40 - 11

Foto: Tommy Pedersen

Vem blir Årets kvinna?

På torsdag ges svaret.

I dag, onsdag, presenterar Expressen.se kvinnorna på plats 40 till elva.

Sedan i måndags har Expressen.se räknat ned inför presentationen av Årets kvinna på torsdag - dagen före internationella kvinnodagen.

Här är kvinnorna på plats 40 till elva:

11) Gina Dirawi, programledare.

Kan snart leda Melodifestivalen i sömnen - utan att vara det minsta tråkig. Proffsigt tar hon oss genom direktsändningar, gör innovativa artistintervjuer och verkar vara helt utan störande nerver.

12) Gunilla Hulth Backlund, blivande generaldirektör.

En av Vårdsveriges mäktigaste kvinnor. Ska leda den nya supermyndigheten inspektionen för vård och omsorg. Med tanke på senaste årens alla vårdskandaler är det ett av landets viktigaste jobb just nu.

13) Bea Åkerlund, stjärnstylist.

Kostymör, designer och Sveriges främsta superstylist som till vardags arbetar med stjärnor som Lady Gaga, Madonna och Rihanna. I januari invigde hon Mercedes Benz Fashion Week i Stockholm och samma månad tilldelades hon Elle-galans hederspris.

14) "Våga anmäl"-gänget.

Josefin Bunner, Marie Plosjö, Inka Rodriguez och Cissi Wallin – dessa fantastiska kvinnor, som själva vittnat om sexuella övergrepp, startade rörelsen "Våga anmäl".

15) Mia Skäringer, skådespelare.

Visst gör det ont när knoppar brister och visst är det befriande med en kändis som vågar stå för och blotta sina brustna knoppar. Att Mia Skäringer fick sitt eget tv-program var inte en dag för tidigt och nog är det trevligt med gäster på Grötö, men största behållningen är att få hänga med Mia Skäringer.

16) Julia Mjörnstedt, Ung cancer.

Julia Mjörnstedt var bara var 21 när hon fick diagnosen tjocktarmscancer. Hon blev arg när hon märkte hur dåligt stöd det fanns för unga cancerdrabbade. Idag är Julia friskförklarad och generalsekreterare i organisationen som gör mycket för en utsatt och ofta bortglömd grupp med särskilda behov.

17) Icona Pop, artister.

"We got the world" sjunger den dynamiska duon med all rätt. Med årets låt "I love it" fick årets nykomlingar Aino Jawo och Caroline Hjelt, med bas i USA, sitt stora genombrott.

18) Eva Hamilton, tv-chef.

Hon sitter i publiken och klappar när det sjungs allsång på Skansen, är med och skojar med Danny Saucedo i Melodifestivalen, och svarar i telefon när man ringer. Det är också god public service.

19) Lotta Lundgren, programledare.

Ena programledaren i hyllade tv-programmet "Historieätarna", som fick en stor del av befolkningen intresserade av både mathistoria och historia. Lotta Lundgren såg till att kvinnornas historia också berättades, något som ofta missas när det skrivs eller görs tv-program om historia.

20) Elisabeth Massi Fritz, advokat.

Skicklig och profilerad advokat som lyckades bevisa hedersmotiv i två uppmärksammade rättegångar. Tog debatten om så kallade otrohetskontroller som inte räknas som våldtäkt enligt Svea hovrätt.

21) Lovisa Nystrand, högstadieelev.

En oerhört modig 14-åring som efter en våldtäkt lade upp en skakande film på Facebook.

22) Åsa Larsson, författare.

En av våra få deckarförfattare med litterär kredd. Har lanserats som en Kerstin Ekman I vardande. Förra året kom “Till offer åt Molok”, förhoppningsvis är det snart dags för nästa roman i, förmodligen, iskall och snögnistrande lappländsk miljö.

23) Stina Honkamaa, direktör.

En tidigare medarbetare har jämfört Honkamaas ledarstil med en av Sveriges stora fältherrar. "Liksom Gustav II Adolf rider hon främst, hon är hela tiden till­sammans med sina trupper och oerhört engagerad i det hon gör" (tidningen Chef). Nu har hon lyckats göra sökmotorn Google till en god affär i Sverige också.

24) Cie Rosenqvist, sjuksköterskestudent.

Initiativtagare till löneupproret "Inte under 24 000" som skakade om vårdetablissemanget under 2012.

25) Lisa Nordén, idrottskvinna.

Genom otrolig styrka och uthållighet erövrade hon silvermedaljen i triatlon i London och blev på köpet smått folkkär.

26) Camilla Läckberg, författare.

Förra årets etta på denna lista fortsätter att stå stark och låta kritik bara rinna av. Nya filmatiseringarna av "Fjällbackamorden" hånades av många, men sågs av desto fler. Publiksuccé än en gång.

27) Nina Stemme, operasångerska.

Vår nya Birgit Nilsson, som dessutom sjöng på Jimmy Sserwassa och Lawrence Kaalas bröllop. Dessa två gifte sig i Sverige, av kärlek, men för att försöka slippa utvisning till Uganda?

28) Ulrika Westerlund, ordförande RFSL.

Kraftfull lobbyist mot tvångssterliseringar av transsexuella. Kvinna med sällan skådad energi och arbetskapacitet.

29) Marie Göranzon, skådespelare.

Är sällan annat än mycket bra, men som hon sopade banan med alla andra i humorserien "Allt faller" i TV4. Om det hade det varit sport så hade vi talat om utklassning.

30) Magdalena Andersson, politiker.

Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson har med intelligens och no nonsense-attityd blivit en värdig motståndare för finansminister Anders Borg.

31) Efva Attling, designer.

Efva Attlings smycken bärs redan av stjärnor som Madonna, Meryl Streep, Uma Thurman och Zlatan. Nu fortsätter hon att expandera sitt framgångsrika smyckesimperium och öppnar nya butiker både i Sverige och utomlands.

32) Carin Mannheimer, dramatiker.

Skriver ständigt pjäser som påverkar oss. Stor succé under 2012 med "I sista minuten" på Göteborgs stadsteater.

33) Kristina Lindström & Maud Nycander.

Prisbelönta supertalanger som bildade ett dreamteam och placerade vår mördade statsminister pang rakt i samtiden med dokumentären "Palme". Fixade unika arkivbilder och intervjuer med Lisbet och sönerna.

34) Pernilla August, skådespelare.

Missade Guldbaggen för sin storartade roll som bordellmamman i "Call girl". Blottade både bröst och sin skådespelarkonst.

35) Karin Schenck-Gustafsson, professor.

En enveten kämpe för mer och bättre forskning om kvinnohälsa, och i synnerhet kvinnors hjärt- och kärlhälsa. Professor i kardiologi, grundare av Centrum för Genusmedicin, Karolinska institutet och engagerad i 1,6 miljonerklubben.

36) Kerstin Brismar, professor.

Läkare och leading lady bland Sveriges diabetesforskare. Diabetes är ett av våra stora folkhälsohot. Få forskningsområden är viktigare i ett land där befolkningen bara blir mer orörlig och tyngre för varje decennium. Vi hoppas på Kerstin!

37) Ikeakvinnan.

Kvinnor – finns de? Ikeakvinnan skapade debatt under året genom att INTE finnas med i Ikeas saudiska möbelkatalog. Sällan har en kvinna väckt så mycket uppmärksamhet genom att inte finns. Jämställdhetsdebatten tog plats i soffan – i ett sammanhang där man minst anade.

38) Martina Haag, författare.

2012 lyckades hon med allt. Och var överallt. Deltog i "På spåret", skrev nya böcker, sprang maraton och krönikerade som mammaförebild. Dessutom klär hon sig fantastiskt snyggt.

39) Nermina Luckac, fritidsledare och skådespelare.

För drygt ett år sedan var Nermina en arbetslös fritidsledare. Nu har hon en Guldbagge hemma på hyllan och är van vid röda mattan.

40) Liv Strömquist, serietecknare.

Har med sina klarsynta analyser av sakernas tillstånd blivit en av våra skarpaste satiriker. 2012 fick hon Expressens satirpris Ankan och nu hörs hon i Expressens "En varg söker sin pod".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.