"Årets förvillare" bjuds in till riksdagen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Strålskyddsstiftelsen ustågs 2013 till "Årets förvillare" av Organisationen Vetenskap och folkbildning.
– Det är de elöverkänsliga som vi bryr oss om, säger Roland Utbult, KD.

Strålskyddsstiftelsen utsågs 2013 till "Årets förvillare" för att ha spridit skrämselpropaganda om riskerna med trådlösa nätverk.

Nu bjuds de in att tala i riksdagen.

– Det är de elöverkänsliga som vi bryr oss om, säger Roland Utbult, KD, en av ledamöterna som bjudit in organisationen.

"Vad kan samhällets ökande användning av trådlös teknik få för konsekvenser för människors hälsa i allmänhet och barnens hälsa i synnerhet?"

Den frågan ställs i en inbjudan till ett informationsmöte i riksdagen som ledamöterna Jan Lindholm, MP, och Roland Utbult, KD, skickat ut.

Personen som ska svara på frågan är Mona Nilsson från lobbyorganisationen Strålskyddsstiftelsen.

Organisationen är kontroversiell efter att ha arbetat länge med att göra skolor fria från trådlösa nätverk.

Kritikerna menar att organisationen, som arbetar med att lyfta fram riskerna med mobiltelefoni och trådlösa nätverk, sysslar med skrämselpropaganda utan stöd i forskning.

Organisationen Vetenskap och folkbildning utsåg 2013 Strålskyddsstiftelsen till "Årets förvillare", en mindre smickrande utmärkelse som TV4 Nyhetsmorgon fick senast.

– Det är för att de informerar så ensidigt om forskningsläget. De tar bara upp de som stöder deras egen åsikt. När man besöker deras hemsida och läser deras skrifter så får man en felaktig bild helt enkelt, säger Kjell Strömberg, styrelseledamot för Vetenskap och folkbildning.

"Hade starkt avrått"

Hans Linde, gruppledare för Vänsterpartiet, var en av de som uppmärksammade den inbjudan på Twitter.

– Jag måste säga att jag blev ganska förvånad. Miljöpartiet och Kristdemokraterna bjuder naturligtvis in vem de vill men som gruppledare hade jag väldigt starkt avrått någon av mina riksdagsledamöter från att bjuda in den här typen av organisationer, säger han.

Miljöpartisten Jan Lindholm har varit mest drivande i inbjudan. Han har tidigare uppmärksammats för att ha beställt en utredning om förekomsten av chemtrails - en konspirationsteori som bland annat handlar om att myndigheter kontrollerar vädret.

Expressen har sökt Jan Lindholm. Miljöpartiet står inte officiellt bakom inbjudan.

"Bättre att lyssna"

Kristdemokraten Roland Utbult försvarar inbjudan med att det är viktigt att olika röster kommer till tals.

– Jag har hört väldigt många uttalanden om elöverkänsligas situation, ibland nästan nedlåtande. Jag tycker att det är bättre att lyssna, säger han.

Mona Nilsson från Strålskyddsstiftelsen är kritisk till att det överhuvudtaget rapporteras om att hon ska tala i riksdagen.

– Det är förvånande att någon ifrågasätter att riksdagsledamöter bjuder in representanter för olika organisationer så att de folkvalda kan få en allsidig belysning av olika frågor. Det är själva grunden för ett demokratiskt samhälle. Vi arbetar i linje med Europarådets rekommendationer med en angelägen hälsofråga, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.