Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Årets älgjakt är igång: "Det var action direkt"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Jessica Gard, 24, fick upp spår på en älg som flydde ut i havet.
Foto: Privat
Petra Edfalk följde med sin pojkvän ut på sin första jakt. "Han sköt på sidan av bogen och det tog direkt, älgen stöp ner i backen" säger Petra Edfalk.
Foto: Privat
En fjåling skjuten i Jämtland under måndagsmorgonen.
Foto: Privat
Två av många jakthundar i Norrbottens jaktlag.
Foto: Privat
Jakthunden Regal.
Foto: Privat

Idag drar årets älgjakt i gång i landets nordliga län.

Runt 87 000 älgar ska skjutas fram tills den sista januari och redan under älgjaktens första timmar fälldes två stycken i Norrbotten.

Jessica Gard, 24, fick en fartfylld start på älgjakten.

För Jessica Gard, 24 årig jägare från Norrbotten, började älgjaktens första morgon med en rejäl adrenalinkick.

Två minuter efter att hon lossat jakthunden Regal fick han upp ett spår.

– Vi satt på en äng inne i skogen och plötsligt såg jag på min GPS att hunden var på väg rakt mot en väg. Så jag fick springa efter, snabbt som bara den, och följa honom ned mot havet. Där stod han och bara skällde mot en älg som simmade i väg rakt ut i vattnet, det var action direkt, säger Jessica Gard.

I landets norra delar gick startskottet för älgjakten av i dag, men landets södra län får vänta tills den 12 oktober.

Svenska Jägareförbundet har ingen exakt siffra på hur många jägare som deltar i älgjakten, men menar att alla 300 000 jaktkortsinnehavare berörs på ett eller annat sätt.

I Norrbottens skogar kryllar det just nu av jägare, 60 av dem i samma jaktlag som Jessica Gard. 15 530 älgar får fällas i länet fram till den 29 november, hittills har laget prickat två älgkalvar.

– Stämningen är förväntansfull, det är så roligt att jaktsäsongen äntligen har dragit i gång. Jag har haft nedräkning sedan en månad tillbaka, men hela året kretsar kring jakten när man har hundar att hålla efter.

"Hoppas skjuta en älg"

Jessica började följa med sin pappa ut på älgjakt när hon var 11 år, så fort hon fyllde 18 tog hon jaktlicens och köpte en bössa. Under sina fem säsonger som jägare har hon fällt tre älgar.

– Jag hoppas, och tror, att jag kommer skjuta en älg under årets älgjakt. Nog tror jag att det ska gå, men det viktigaste är att hundarna har det roligt.

Under förra årets älgjaktssäsong sköts 87 059 älgar i landet, antalet beräknas bli ungefär det samma i år. Hur många som skjutits hittills är ännu okänt, då det inte finns något krav på inrapportering av jaktresultatet förrän 14 dagar efter det att älgen fällts.

Även i Jämtland drog jakten i gång med besked. Klockan sex i morse fick Petra Edfalk bevittna sin första jakt.

– Min pojkvän hörde att det lät i skogen och sa att jag skulle vara tyst, då kom det fram en fjåling, en liten oxe född förra året. Han sköt på sidan av bogen och det tog direkt, älgen stöp ner i backen. Sen fick jag hjälpa till att ta bort inälvorna som han skar bort, så var min morgon, säger Petra Edfalk.

Så många älgar ska skjutas i Sveriges norra län

Dalarna: 6 443

Jämtland: 14000

Norrbotten: 15530

Västerbotten: 11635

Västernorrland: 4000

Gävleborg: 6092

Värmland: 4225

Källa: Respektive läns länsstyrelse

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.