Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Arderns motståndare hoppar av: ”Ohållbart”

Rekordhög ökning av antalet smittade – 230 000 på en dag
Todd Muller hoppar av partiledarposten i Nya Zeelands nationella parti. Arkivbild.Foto: MARK BAKER / AP TT NYHETSBYRÅN
Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern. Arkivbild.Foto: MARK MITCHELL / AP TT NYHETSBYRÅN

Oppositionsledaren i Nya Zeeland Todd Muller meddelar nu att han väljer att hoppa av posten – två månader innan landet går till val, rapporterar The Guardian.

– Det har blivit klart för mig att jag inte är den bästa personen för att leda oppositionen eller Nya Zeelands nationella parti under den här kritiska tiden för Nya Zeeland, säger han i ett uttalande enligt tidningen.

Beskedet om att Todd Muller hoppar av rollen som partiledare för Nya Zeelands nationella parti kommer 50 dagar efter att han tillträtt på posten. 

Orsaken till avhoppet ska vara hälsoskäl.

– Rollen har tagit tungt på mig personligen och på min familj, och det har blivit ohållbart ur ett hälsoperspektiv, säger han enligt tidningen.

Problem inom partiet

Todd Muller har varit i blåsväder den senaste tiden efter att två av hans partikamrater läckt ut patientuppgifter tillhörande coronasmittade nyzeeländare.

– Det har varit disciplinproblem i det nationella partiet så det kan vara därför han tänkt att det inte var värt det, säger Ben Thomas, före detta pressekreterare inom partiet, i ett uttalande enligt The Guardian.

Ingen klar motståndare för Arden

Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern, som nu står utan en klar motståndare i valet den 19 september, säger i ett uttalande att hon kan förstå Mullers beslut.

– Oavsett vilken sida av parlamentet du sitter på kan politiken vara en svår plats. Jag har lämnat mina lyckönskningar till mr Muller och hans familj, säger hon i ett uttalande enligt The Guardian.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.