Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ardern utropad till valvinnare i Nya Zeeland

Efter hennes hantering av terrordådet i Christchurch och coronakrisen därefter belönades sittande premiärminister Jacinda Ardern av väljarna.

Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern har tagit hem en jordskredsseger i lördagens val, enligt NZHerald.

När 85 procent av rösterna var räknade hade Arderns parti, Labour, ensam majoritet.

Om valresultatet håller i sig blir det en historisk seger, då skulle vara första gången som ett parti får egen majoritet på 24 år.

– Det är en enorm hyllning först och främst till premiärministern, men också till det vida Labour-teamet och Labourrörelsen, säger Labourledamoten David Parker till AP.

Valresultatet kommer dock inte som en överaskning då Ardern haft en stor ledning i opinionen fram till lördagens val – mycket tack vare Nya Zeelands coronahantering.

– Människor är väldigt tacksamma och nöjda med hur vi hanterat covid, de gillar formen å var plan och att vi rört oss framåt för ekonomins skull, säger Nya Zeelands finansminister Grant Robertson i ett uttalande, enligt Reuters.

Nya Zeelands premiärminister slår tillbaka efter Trumps kritik

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.