Anders Arborelius Foto: ALESSANDRA TARANTINO / AP TT NYHETSBYRÅNAnders Arborelius Foto: ALESSANDRA TARANTINO / AP TT NYHETSBYRÅN
Anders Arborelius Foto: ALESSANDRA TARANTINO / AP TT NYHETSBYRÅN
Anders Arborelius. Foto: STIG-ÅKE JÖNSSON / SCANPIX / SCANPIX SWEDENAnders Arborelius. Foto: STIG-ÅKE JÖNSSON / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN
Anders Arborelius. Foto: STIG-ÅKE JÖNSSON / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

Arborelius om metoo: Finns parallell med pedofilbrotten

Publicerad

Det finns likheter mellan metoo-kampanjen och pedofilbrotten inom den katolska kyrkan. 

Det anser kardinal Anders Arborelius i en intervju med DN under sitt första återbesök i Rom – efter att han blivit kardinal i juni. 

– Detta måste bli ett slags självprövning och genomlysning, säger Arborelius.

Anders Arborelius har inte flyttat till Italien och Rom. Han bor kvar i Stockholm, där han fortfarande är biskop.

I sitt program i P1:s ”Sommar” tackade Arborelius de journalister som uppmärksammat och granskat de många pedofilskandalerna inom den katolska kyrkan.

Pedofilövergreppen fortsätter dock.

Det huvudsakliga problemet är att kyrkans kardinaler och biskopar inte har en juridisk anmälningsplikt för dessa brott – utan endast moralisk. Därför är det många övergrepp som inte anmäls.

– Kyrkan har ett stort problem när man inte inser att man måste göra en polisanmälan. Samtidigt vet vi att många av de här ärendena avskrivs nästan automatiskt i Sverige, säger Arborelius till DN.

 

LÄS MER: I dag upphöjs Anders Arborelius till kardinal

 

Drar en parallell till metoo

Den svenske kardinalen väljer att dra en parallell till metoo-kampanjen, och det stora genomslag den har fått särskilt i Sverige.

– Sverige har skakats om av detta. Något som fått genklang i många andra länder. Varför? Finns det mer av dessa missförhållanden just i Sverige? Eller beror det på att vi trodde att vi hade respekt och jämställdhet för kvinnor och att det nu har visat sig att den faktiskt inte fanns?

Pedofilskandalerna har nått Vatikanens högsta kardinaler, medan metoo nått ända upp till Svenska Akademien. Det finns en tydlig parallellism mellan dessa två situationer, menar kardinal Arborelius.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag