Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Arborelius om metoo: Finns parallell med pedofilbrotten

Anders Arborelius Foto: ALESSANDRA TARANTINO / AP TT NYHETSBYRÅN
Anders Arborelius. Foto: STIG-ÅKE JÖNSSON / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

Det finns likheter mellan metoo-kampanjen och pedofilbrotten inom den katolska kyrkan. 

Det anser kardinal Anders Arborelius i en intervju med DN under sitt första återbesök i Rom – efter att han blivit kardinal i juni. 

– Detta måste bli ett slags självprövning och genomlysning, säger Arborelius.

Anders Arborelius har inte flyttat till Italien och Rom. Han bor kvar i Stockholm, där han fortfarande är biskop.

I sitt program i P1:s ”Sommar” tackade Arborelius de journalister som uppmärksammat och granskat de många pedofilskandalerna inom den katolska kyrkan.

Pedofilövergreppen fortsätter dock.

Det huvudsakliga problemet är att kyrkans kardinaler och biskopar inte har en juridisk anmälningsplikt för dessa brott – utan endast moralisk. Därför är det många övergrepp som inte anmäls.

– Kyrkan har ett stort problem när man inte inser att man måste göra en polisanmälan. Samtidigt vet vi att många av de här ärendena avskrivs nästan automatiskt i Sverige, säger Arborelius till DN.

 

LÄS MER: I dag upphöjs Anders Arborelius till kardinal

 

Drar en parallell till metoo

Den svenske kardinalen väljer att dra en parallell till metoo-kampanjen, och det stora genomslag den har fått särskilt i Sverige.

– Sverige har skakats om av detta. Något som fått genklang i många andra länder. Varför? Finns det mer av dessa missförhållanden just i Sverige? Eller beror det på att vi trodde att vi hade respekt och jämställdhet för kvinnor och att det nu har visat sig att den faktiskt inte fanns?

Pedofilskandalerna har nått Vatikanens högsta kardinaler, medan metoo nått ända upp till Svenska Akademien. Det finns en tydlig parallellism mellan dessa två situationer, menar kardinal Arborelius.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!