Den 42-åriga kvinnan misstänks för mord och mordförsök.Den 42-åriga kvinnan misstänks för mord och mordförsök.
Den 42-åriga kvinnan misstänks för mord och mordförsök.
Kvinnans tidigare make Aki Paasila. Foto: PRIVATKvinnans tidigare make Aki Paasila. Foto: PRIVAT
Kvinnans tidigare make Aki Paasila. Foto: PRIVAT
Kvinnan förs in i tingsrätten. Foto: Sven LindwallKvinnan förs in i tingsrätten. Foto: Sven Lindwall
Kvinnan förs in i tingsrätten. Foto: Sven Lindwall

Arbogamorden – det här vet vi hittills i fallet

Publicerad

I augusti i fjol mördades en äldre man och ytterligare en kvinna knivskars svårt utanför Arboga.

En knapp månad senare greps parets 42-åriga dotter och hennes pojkvän misstänkta för mordet.

Kvinnan misstänks också för att ha mördat sin tidigare make ett år tidigare.

Larmet kom till polisen klockan 23:12 onsdagen den 3 augusti i fjol.

När polispatrullen kom till sommarstugan strax utanför Arboga hittade de en äldre man mördad. I samma hus fanns också mannens hustru. Svårt knivskuren – men vid liv. Paret hade attackerats i sängen när de låg och sov.

Den 16 augusti greps parets dotter – en 42-årig kvinna – och hennes pojkvän misstänkta för brottet, men de släpptes nästan omgående av polis.

Sommarstugan utanför Arboga.Foto: ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Drunknade under mystiska omständigheter

Kvinnan åkte då till Thailand på en två veckor lång semester. Samtidigt hade polisen fått ytterligare ett mordfall på halsen med kopplingar till kvinnan. Den 42-åriga kvinnans make, Aki Paasila, hade drunknat under mystiska omständigheter ett år tidigare. Då hade det avskrivits som en olycka.

Men efter att försäkringsbolaget IF anat oråd och startat en egen utredning om drunkningen kom de fram till att ett brott sannolikt hade begåtts. Bland annat hade den 42-åriga kvinnan lämnat motstridiga uppgifter om hur det gick till när Aki Paasila försvann. Hon hade även tecknat en livförsäkring på maken med sig själv som förmånstagare kort innan han dog.

Misstänks för mord och mordförsök

Kvinnans tidigare make Aki Paasila.Foto: PRIVAT

Den 30 augusti i fjol greps kvinnan och hennes pojkvän på nytt – men den här gången av norsk polis på ett hotell i Trondheim. Tre dagar senare häktades hon och pojkvännen misstänkta för mord och mordförsök på hennes föräldrar. I början av december delges hon också misstanke om mord på Aki Paasila. Inledningsvis nekade båda två till anklagelserna.

Men i början av februari i år erkände plötsligt pojkvännen mordet på kvinnans pappa. Han tog också på sig mordförsöket på 42-åringens mamma.

Kvinnan – som fortfarande hävdar sin oskuld – kan också vara inblandad i fler fall. I början av mars framkom det uppgifter om att den 42-åriga kvinnan misstänks för åtta fall av stämpling till mord.

Viktiga datum i Arbogafallet

Den 42-åriga kvinnan nekar till brott.Foto: Olle Sporrong / EXPRESSEN EXPRESSEN

8 augusti 2015: Den 42-åriga kvinnans make, Aki Paasila, hittas drunknad under mystiska omständigheter i sjön Hjälmaren, nedanför föräldrarnas stuga

3 augusti 2016: Den 42-åriga kvinnans 68-årige pappa mördas i sin sommarstuga utanför Arboga. I samband med mordet knivskars även den 42-åriga kvinnans 63-åriga mamma svårt.

16 augusti 2016: Den 42-åriga kvinnan och hennes 18-årige pojkvän grips av polis, men släpps ganska snart. De reser då till Thailand.

30 augusti 2016: Kvinnan och hennes pojkvän grips på nytt – men den här gången av norsk polis på ett hotell i Trondheim.

2 september 2016: Den 42-åriga kvinnan och hennes pojkvän häktas misstänka för mord och mordförsök på kvinnans föräldrar.

1 december 2016: Kvinnan delger misstanke om mord på sin tidigare make Aki Paasila.

8 februari 2017: Den 18-årige pojkvännen erkänner plötsligt mord och mordförsök på kvinnans föräldrar.

17 februari 2017: En anhörig till Arbogakvinnan häktas för drunkningsmordet på Aki Paasila.

6 mars 2017: Den 42-åriga kvinnan misstänks för att beställt mord av flera olika personer vid åtta olika tillfällen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag