Den mordmisstänkta 42-åriga kvinnan berättar för Mikael von Grothusen, läkare och specialist i rättspsykiatri, att familjen hade god ekonomi och att bilden av familjen utåt måste varit god, men hon menar att sanningen var en helt annan. Foto: Alex LjungdahlDen mordmisstänkta 42-åriga kvinnan berättar för Mikael von Grothusen, läkare och specialist i rättspsykiatri, att familjen hade god ekonomi och att bilden av familjen utåt måste varit god, men hon menar att sanningen var en helt annan. Foto: Alex Ljungdahl
Den mordmisstänkta 42-åriga kvinnan berättar för Mikael von Grothusen, läkare och specialist i rättspsykiatri, att familjen hade god ekonomi och att bilden av familjen utåt måste varit god, men hon menar att sanningen var en helt annan. Foto: Alex Ljungdahl
Foto: Alex LjungdahlFoto: Alex Ljungdahl
 Foto: Alex Ljungdahl
Aki Paasila hittades död i vattnet utanför familjens sommarstuga i augusti 2015. Foto: PrivatAki Paasila hittades död i vattnet utanför familjens sommarstuga i augusti 2015. Foto: Privat
Aki Paasila hittades död i vattnet utanför familjens sommarstuga i augusti 2015. Foto: Privat

Arbogakvinnans förakt mot männen

Publicerad

Arbogakvinnan misstänks ha mördat två män som stått henne nära – sin pappa och ex-man.

Till sin hjälp ska hon ha haft två andra män: En släkting och pojkvännen Mohammad Rajabi.

I en utredning berättar hon själv att hon alltid föraktat män och varit beräknande i sina förhållanden.

Under tiden som häktad har Arbogakvinnan träffat Mikael von Grothusen, läkare och specialist i rättspsykiatri, för en utredning av hennes bakgrund. Efter den senaste tidens dramatiska utveckling i Arbogafallet har den blivit högintressant eftersom en stor del av utredningen handlar om kvinnans förhållande till män.

Arbogakvinnans berättelse börjar i barndomen där hon upplevde att hon var oönskad av föräldrarna och att hon hamnade i ett slags utanförskap. Hon beskriver en familj som styrdes med "järnhand" av pappan och där han ställde höga krav på henne.

Arbogakvinnan föraktar män

Hon berättar att familjen hade god ekonomi och att bilden av familjen utåt måste varit god, men hon menar att sanningen var en helt annan.

– Jag har alltid känt mig förtryckt och aldrig blivit hörd eller sedd, säger hon i undersökningen.

När hon träffar läkaren Mikael von Grothusen går hon så långt att hon beskriver ett "förakt för män" – trots att hon levt i flera förhållanden med män.

– Det har varit ett försök att passa in och infria mina föräldrars förväntningar. Jag förstod redan i tidig ålder att jag inte skulle kunna leva med någon man, beskriver hon själv motsägelsen i samtalet med läkaren.

Uträknade förhållanden med män

Han konstaterar att Arbogakvinnan aldrig verkar ha varit känslomässigt engagerad i sina partners och skriver i sammanfattningen av samtalet med Arbogakvinnan:

Mohammad Rajabi har erkänt att han mördat kvinnans pappa och försökta mörda hennes mamma.Foto: Sven Lindwall

"Hon beskriver det som att förhållandena redan från start varit uträknade."

Kvinnan är utbildad socionom och startade ett eget asylboende efter att ha jobbat inom socialtjänsten i några år.

I utredningen berättar hon om hur hon under 20 års tid bodde tillsammans med tre olika män som hon också fick barn med.

Aki Paasila hittades död vid sommarstugan i Arboga

Den tredje av männen – Aki Paasila – hittades död i vattnet utanför familjens sommarstuga i augusti 2015. En flykting, som hon först kom i kontakt med genom asylboendet och som senare blev en del av hennes familj, har nu häktats på sannolika skäl misstänkt för att ha utfört mordet med henne.

Ett år efter mordet på Aki Paasila mördades Arbogakvinnans far och hennes mamma skadades svårt under ett mordförsök på samma plats.

Arbogakvinnan ville gifta sig med Mohammad Rajabi

Hennes pojkvän Mohammad Rajabi har erkänt brotten och enligt "Veckans brott" i SVT sagt att Arbogakvinnan skjutsade honom till mordplatsen.

Hon flyttade ihop med honom efter att de träffats på hennes asylboende och om deras förhållande säger Arbogakvinnan helt kort i samtalet med läkaren:

– Jag vill inte närmare kommentera relationen annan än att vi haft för avsikt att ingå äktenskap.

Vårdad till det yttre men emotionellt berörd

Arbogakvinnan är tidigare ostraffad och nekar till brott. Rättspsykiatern Mikael von Grothusen förordar att hon ska genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning före en eventuell dom med tanke på de allvarliga brott som hon anklagas för.

"Till det yttre är hon vårdad. Hon medverkar väl i undersökningen och förstår dess innebörd. Den formella kontakten liksom blickkontakten är god men inställningen något reserverad. Emotionellt blir hon berörd vid några tillfällen när hennes upplevda svårigheter kommer på tal", sammanfattar han mötet med kvinnan.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag