Den 42-åriga Arbogakvinnan begärs nu häktad även för mordet på sin make Aki Paasila sommaren 2015. Foto: Sven LindwallDen 42-åriga Arbogakvinnan begärs nu häktad även för mordet på sin make Aki Paasila sommaren 2015. Foto: Sven Lindwall
Den 42-åriga Arbogakvinnan begärs nu häktad även för mordet på sin make Aki Paasila sommaren 2015. Foto: Sven Lindwall
Kvinnan misstänks ha mördat sin make Aki Paasila. Foto: Privat / PRIVATKvinnan misstänks ha mördat sin make Aki Paasila. Foto: Privat / PRIVAT

Kvinnan misstänks ha mördat sin make Aki Paasila.

 Foto: Privat / PRIVAT

Arbogakvinnan begärs häktad för mord

Publicerad

Utredningen kring morden och mordförsöket i Arboga fortsätter att växa.

Den 42-åriga kvinnan begärs nu häktad även för mordet på sin förre make Aki Paasila, 42, sommaren 2015. Misstankegraden är den högre – sannolika skäl.

På måndag förs hon från häktet i Karlstad, där hon hålls inlåst, till Västmanlands tingsrätt.

Händelsen med kvinnans exmake Aki Paasila skedde i augusti 2015 då mannen hittades mystiskt drunknad i sjön Hallaren alldeles nedanför familjens sommarhus. Ärendet avskrevs först som en drunkningsolycka, men sedan graven grävts upp – och kvarlevorna analyserats på nytt – kom det nya beskedet från åklagarna: de misstänker att mannen blev mördad.

Sedan den 17 februari är även en 25-årig man, anhörig till Arbogakvinnan, häktad misstänkt på sannolika skäl för mordet.

Nu växer polisutredningen mot den sedan tidigare mordmisstänkta 42-åriga kvinnan, då hon begärs häktad även för mord i fallet med exmaken.

– Vi menar att hon är på sannolika skäl misstänkt för det här mordet, och då ska hon också begäras häktad för det, säger kammaråklagare Jessica Wenna.

Häktningsförhandling hålls måndag 20 mars

Det är, enligt åklagarna, nya saker som framkommit i utredningen kring Aki Paasila.

– Det har framkommit nya saker i ärendet här under de senaste månaderna, säger Jessica Wenna. Det medför att vi gör den här bedömningen i nuläget. Misstanken är att de har gjort det här tillsammans och i samförstånd.

I sommarhuset?

– Jag går inte in på några närmare omständigheter i gärningen i nuläget.

När förhördes kvinnan senast om det här?

– Det var tidigare i den här veckan, i tisdags eller onsdags.

Hur går ni vidare i utredningen?

– Det återstår en del förhör, säger Jessica Wenna. Vi väntar också på att analyser av olika slag ska göras färdigt

Kvinnan är sedan tidigare häktad på sannolika skäl misstänkt för mordet på sin pappa och mordförsöket på sin mamma i sommarhuset i Arboga sommaren 2016. Det mordet och mordförsöket har hennes pojkvän Mohammad Rajabi sedan tidigare erkänt för utredarna.

 

Här hittades Aki Paasila död sommaren 2015.Foto: Johan Ronge

Förlängd åtalstid avseende 25-åringen

Ambitionen, enligt åklagarna, är att de två händelserna ska handläggas i samma rättegång, säger förundersökningsledare Johan Fahlander.

Tidpunkt för den nya häktningsförhandlingen mot kvinnan blir måndag den 20 mars klockan 13, enligt Västmanlands tingsrätt.

Åtalstiden är förlängd till den 12 april 2017 för det misstänkta mordet och mordförsöket som ägde rum i sommarhuset augusti i fjol.

Samtidigt som kvinnan begärs häktad för mordet på exmaken, begär åklagarna förlängd åtalstid avseende 25-åringen, som hitintills varit huvudmisstänkt för mordet på kvinnans exmake.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag