Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Arbogakvinnan, 41, försökte muta vakt

Arbogakvinnan, 41, som misstänks för sommarstugemordet ska ha försökt muta en häktesvakt med 5 000 kronor för att smugglas ut ett brev.
Foto: SVEN LINDWALL
Här skedde det misstänkta mordet.
Foto: Alex Ljungdahl/Expressen

Arbogakvinnan, 41, som misstänks för sommarstugemordet ska ha försökt muta en häktesvakt med 5 000 kronor för att smugglas ut ett brev – enligt uppgifter till Aftonbladet.

– Anledningen till att man har restriktioner är att man inte ska kunna kommunicera med omvärlden, säger kammaråklagare Jessica Wenna till Expressen.

Händelsen ska ha utspelat sig på Uppsalahäktet den 26 november, i lördags. Enligt Aftonbladet ska den 41-åriga kvinnan ha försökt övertala en kriminalvårdare på häktet att posta ett brev åt henne.

Åklagaren: "Inte lämpligt"

Detta är mot reglerna eftersom tingsrätten beslutat att kvinnan ska vara häktad under restriktioner – och inte kunna kontakta omvärlden.

– Anledningen till att man har restriktioner när man är frihetsberövad är för att man inte ska kunna kontakta omvärlden, exempelvis vittnen eller målsägande i en utredning. I det här fallet så har hon restriktioner så det är inte lämpligt att hon försöker kommunicera med omvärlden, säger Jessica Wenna kammaråklagare och förundersökningsledare för mordutredningarna.

Brevet skulle postas till en anhörig

Brevet skulle postas till en av kvinnans anhöriga och för besväret skulle kriminalvårdaren få 5 000 kronor, enligt Aftonbladets uppgifter.

– Jag vet inte vem hon har försökt kontakta, säger Jessica Wenna.

Men i stället för att ta emot mutan så larmade kriminalvårdaren om kvinnans fräcka försök och en incidentrapport har påbörjats.

Det är inte första gången som kvinnan försökt bryta mot reglerna på häktet.

Expressen har tidigare rapporterat om att hon lämnat handskrivna lappar med kärleksbudskap på olika allmänna platser i häktet, exempelvis i duschutrymmet.

Pojkvännen sitter på samma häkte

Den tänkta mottagaren till lapparna var sannolikt hennes pojkvän, som är medmisstänkt i sommarstugemordet den 3 augusti mot kvinnans föräldrar och sitter på samma häkte.

Hon hade även flera handskrivna lappar redo i sitt rum.

Det handlar ju om upprepade händelser där hon försöker bryta mot häktets regler och nu manipulera ut ett brev därifrån. Hur ser du på det här?

– Ja, man kan ju konstatera, av den information som framkommit från häktet att hon göt försök att kommunicera med omvärlden.

Tycker du att det finns någon anledning att flytta på henne eller skärpa restriktionerna eller rutinerna för henne?

– Det är en fråga för Kriminalvården, säger Jessica Wenna.

Jessica Wenna har ingen information att lämna angående den separata mordutredningen som gäller Arbogakvinnans drunknade make.

Kvinnans drunknade make obduceras

Mannen avled under mystiska omständigheter i augusti 2015 och upptäcktes nära stranden, I Hjälmaren nedanför sommarstugan

För snart två veckor sedan så lät utredarna gräva upp makens kvarlevor från kyrkogården för att genomföra en ny rättsmedicinsk undersökning.

Resultatet av den kan komma den här veckan.

– Det är klart det är svårt. Provsvaren kanske inte kommer förrän tidigast nästa vecka, sa mordutredaren Ove Dahlberg till Expressen i förra veckan.

Den 41-åriga kvinnan har tidigare blivit delgiven misstanke om försök till grovt bedrägeri, angående den livförsäkring på cirka 2, 5 miljoner kronor som hon anklagas ha tecknat i makens namn innan dödsfallet.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.