Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Arbetslösheten stiger: ”Det är en stor ökning”

Arbetsförmedlingen meddelar om ökad arbetslöshet de kommande åren.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Annelie Almérus, arbetsmarknadsanalytiker på AF, har arbetat med prognosen.
Foto: Lina Siksjö / Arbetsförmedlingen

Antalet sysselsatta väntas öka under 2020 och 2021, förutspår Arbetsförmedlingen.

Samtidigt kommer arbetslösheten också att stiga. 

– Den negativa utvecklingen har främst drabbat utrikesfödda kvinnor med kort utbildning, säger Annelie Almérus, arbetsmarknadsanalytiker på AF, i ett pressmeddelande. 

Arbetsförmedlingen, som varit föremål för en stor reformdiskussion inom rikspolitiken, skriver i ett sitt utskick att prognosen för 2020 och 2021 ”visar på en fortsatt stark arbetsmarknad”. Antalet sysselsatta i åldrarna 16-64 år kommer att öka med ungefär 45 000 under perioden, hävdar myndigheten. 

Under 2019 har sysselsättningen ökat med 27 000 personer. 

– Vi har haft en period med sällsynt hög tillväxt av nya jobb. Det som håller tillbaka tillväxten de kommande åren är främst en svagare efterfrågan i omvärlden men också en fortsatt brist på utbildad arbetskraft, säger Annelie Almérus, arbetsmarknadsanalytiker, på Arbetsförmedlingen. 

Arbetslösheten ökar

Prognosen har gjorts med 9000 intervjuer med privata arbetsgivare som underlag. Utifrån underlaget har man slagit fast att arbetslösheten stiger från 6,8 procent 2019 till 7,2 procent 2020. Under 2021 kommer den att nå 7,4 procent. 

– Vi ser en stor ökning bland de med längst tider utan arbete, två år och mer. Den negativa utvecklingen har främst drabbat utrikesfödda kvinnor med kort utbildning. En kombination av olika insatser som vuxenutbildningar och subventionerade anställningar behövs, säger Annelie Almérus, arbetsmarknadsanalytiker.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.