Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Arbetslösheten är hög – trots många nya jobb

<p>De stora utmaningarna är, enligt arbetsmarknadsministern, vakanstal, matchning, långtidsarbetslöshet och utbildning.</p>
Foto: Anders Wiklund/TT
<p>Trots stark jobbtillväxt är arbetslösheten fortfarande hög, konstaterar arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S).</p>
Foto: Anders Wiklund/TT
<p>Arbetsmarknadsministern inleder veckan med ett seminarium om läget på arbetsmarknaden.</p>
Foto: Anders Wiklund/TT

Trots stark jobbtillväxt är arbetslösheten fortfarande hög, konstaterar arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S).

Hon pekar ut vakanser, matchning, långtidsarbetslöshet och utbildning som stora utmaningar.

Arbetsmarknadsministern inleder veckan med ett seminarium om läget på arbetsmarknaden. Att pressa ned arbetslösheten är regeringens viktigaste fråga och på senare tid har målet om att ha EU:s lägsta arbetslöshet 2020 kritiserats från många håll.

– Nu ska vi ha vår kongress. Det finns en väldig otålighet när det gäller jobben, både i mitt parti och i samhället i stort. Det finns många som har höga förväntningar på den här regeringen, säger Ylva Johansson och fortsätter:

– Det kommer att krävas en hel del ny politik och nya investeringar för att vi ska klara av det, men jag återkommer till det senare.

Arbetsmarknadsministern menar att tillväxten på nya jobb är god, men att effekten på arbetslösheten hittills bara har varit marginell.

Utrikes födda kvinnor är den grupp som ökar sin sysselsättningsgrad mest, även om det är från låg nivå.

Ungdomsarbetslösheten ser också ut att sjunka, men unga som inte har gått gymnasiet är en fortsatt utmaning.

– Vill man lösa arbetslösheten på riktigt är gymnasiekompetens en lägstanivå på stora delar av den svenska arbetsmarknaden, säger Ylva Johansson.

De stora utmaningarna som arbetsmarknadsministern pekar ut är vakanstal, matchning, långtidsarbetslöshet och utbildning.

Ylva Johansson pekade ut människor med specialkompetens inom bristyrken som invandrat till Sverige, bland annat ingenjörer, läkare, lärare och plåtslagare.

– Det känns helt galet att här kommer personer med kompetens i bristyrken och sedan får vi inte ut dem på arbetsmarknaden, säger arbetsmarknadsministern.

Tillsammans med ett 50-tal parter inom arbetsmarknad och myndigheter har ett tiotal "snabbspår" tagits fram som ska leda till att människor med specialistkunskap kommer snabbare in i yrken där deras kompetens behövs. Ett mål är att valideringsprocessen av betyg och kompetens ska effektiviseras.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.