Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Arbetslösa pressas hårdare av a-kassan

Det kommer att bli tydligare krav på arbetssökande att rapportera sökta jobb och den som missköter sig kommer kunna bli varnad. Det är två av förändringarna i en ny lag om a-kassan.

Från och med september måste arbetssökande lämna in en så kallad aktivitetsrapport till Arbetsförmedlingen varje månad. Den som missar det riskerar en varning från sin a-kassa. Vid upprepad misskötsel av kontakterna med Arbetsförmedlingen blir man avstängd i först en, sedan fem och slutligen tio dagar. Men inga ersättningsdagar försvinner, det blir bara ett avbrott i utbetalningarna.

– Detta är ett hyggligare system för den arbetssökande. Det är ganska hårt att få sin a-kasseersättning nedsatt och den risken kommer att försvinna nu, säger Arvid Gidhagen, kommunikationsstrateg på Kommunals a-kassa.

Från Arbetsförmedlingens sida menar man att det nya systemet är mer rättssäkert eftersom samma krav på rapportering kommer att gälla för alla arbetssökande. I dag är det upp till den enskilda arbetsförmedlaren att bestämma rapporteringens intervaller.

Mona-Lis Hjortberg är arbetssökande florist i Malmö som haft a-kassa i tio månader.

– Det låter som ett lite snällare system. Men att rapportera varje månad är ganska ofta om det inte finns några jobb att söka, säger hon.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!