Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Arbetslösa måste ta eget ansvar för jobb"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Leif R Jansson / Scanpix

I dags skriver Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven och partiets ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson på DN Debatt att arbetslösa måste ta sitt eget ansvar för att de ska ha möjlighet att bli anställningsbara.

Socialdemokraterna ger sig själva kritik på dagens DN debattsida.

"Vi socialdemokrater har ibland varit för dåliga på att betona människors eget ansvar för att göra sig anställningsbara, skriver Stefan Löfven och Magdalena Andersson."

Jobbförslag presenteras

Enligt S-ledarna är det dags att även den enskilde tar sin sitt ansvar för att kunna få ett jobb.

"Alla ska kunna kräva sin rätt, men också göra sin plikt" är en av parollerna i debattartikeln.

Om två veckor lägger Socialdemokraterna en ekonomisk vårmotion med konkreta förslag på jobbreformer - ett dokument som kommer att ligga till grund för partiets budgetförslag som presenteras i höst.

Ökat antal arbetslösa

Men det är inte bara de själva som ges kritik. En känga får också regeringen för att de "har slut på idéer".

"Antalet personer som varit arbetslösa i mer än två år har under den borgerliga regeringens tid vid makten ökat med 175 procent – från under 25.000 till över 69.000 personer." skriver de båda S-topparna.

Vilket block tror du är bäst på att bekämpa arbetslösheten?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.