Arbetsgivarorganisationen Livsmedelsföretagens vd, Marie Söderqvist, och förhandlingschef, Anna Nordin, skriver i en debattartikel i Dagens Industri om saker som har slagit hårt mot branschen.
De konstaterar att vi betalar allt mindre för maten på julbordet, och att Sverige importerar tre gånger så mycket livsmedel som vi exporterar för.
Och de skriver om att sysselsättningen inom matindustrin minskat med drygt 16 procent på 15 år då över 10 000 personer tvingats sluta.
"Det mest oroväckande är att inget i dagsläget tyder på att den negativa trenden skulle vända", skriver de i debattartikel i Dagens Industri.
Lösningen på problemet går helt emot LO:s förslag på en löneökning i nästa års avtal på 2,8 procent.
De vill i stället frysa lönerna helt.
"Vi är medvetna om att det är ett mycket tufft besked" skriver Marie Söderqvist och Anna Nordin.
"Behovet av frysta lönenivåer handlar i förlängningen om att svensk matproduktion inte ska gå samma väg som varvs-, bil- och textilindustrin har gjort.