Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Arbetsgivare: Frys industrins löner

Marie Söderqvist.
Foto: Cornelia Nordström

LO vill se en lönehöjning på 2,8 procent inom industrin nästa år.

Men arbetsgivarorganisationen Livsmedelsföretagen målar upp en dyster bild i branschen i en debattartikel i Dagens Industri.

Och ger också sin lösning på problemet:

"Lönenivåerna behöver frysas i detta avtal."

Arbetsgivarorganisationen Livsmedelsföretagens vd, Marie Söderqvist, och förhandlingschef, Anna Nordin, skriver i en debattartikel i Dagens Industri om saker som har slagit hårt mot branschen.

De konstaterar att vi betalar allt mindre för maten på julbordet, och att Sverige importerar tre gånger så mycket livsmedel som vi exporterar för.

Och de skriver om att sysselsättningen inom matindustrin minskat med drygt 16 procent på 15 år då över 10 000 personer tvingats sluta.

"Det mest oroväckande är att inget i dagsläget tyder på att den negativa trenden skulle vända", skriver de i debattartikel i Dagens Industri.

Lösningen på problemet går helt emot LO:s förslag på en löneökning i nästa års avtal på 2,8 procent.

De vill i stället frysa lönerna helt.

"Vi är medvetna om att det är ett mycket tufft besked" skriver Marie Söderqvist och Anna Nordin.

"Behovet av frysta lönenivåer handlar i förlängningen om att svensk matproduktion inte ska gå samma väg som varvs-, bil- och textilindustrin har gjort.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.