Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Arbetsgivaravgiften för unga sänks med nio miljarder nästa år

Arbetsgivaravgiften för unga sänks med nio miljarder kronor nästa år, skriver DN.

– Det handlar om att ge Sverige en ekonomisk nystart och en rivstart för de branscher som nu har det allra tuffast, säger C-ledaren Annie Lööf.

Regeringens budgetproposition lämnas in på måndag.

Bland annat föreslås att arbetsgivaravgiften sänks för unga personer mellan 19-23 år, rapporterar DN. Totalt handlar det om nio miljarder 2021 och nio miljarder 2022.

– Det här blir en dubbelvinst för jobben. Å ena sidan sänks kostnaderna kraftigt för de branscher som nu har det allra tuffast, som tjänstesektorn med handel och besöksnäring. Den andra vinsten blir att fler unga får behålla jobbet och att fler unga kan hitta sitt första jobb, säger C-ledaren Annie Lööf till DN.

”Handlar om människors framtidsutsikter”

Det är en tillfällig åtgärd som ska upphöra år 2023. Annie Lööf säger till DN att det nu är viktigt att unga kan jobba i pandemins spår. Handeln och besöksnäringen, där många unga jobbar, har det särskilt tufft.

– Det här handlar om människors framtidsutsikter. Att som ung människa möta vuxenlivet som arbetslös får förödande konsekvenser. Just nu är det många unga som blivit av med sina timanställningar eller inte fick något sommarjobb som har svårt att hitta jobb. Samtidigt ser vi att de företag som brukar erbjuda första jobbet till unga och nyanlända har det riktigt kämpigt ekonomiskt.

Arbetsgivaravgift är de avgifter som arbetsgivaren betalar in till staten för varje anställd person.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.