Bakslaget för regeringen: Arbetsförmedlingen sågar regeringens sänkning av arbetsgivaravgifter. Foto: Michel Euler
Bakslaget för regeringen: Arbetsförmedlingen sågar regeringens sänkning av arbetsgivaravgifter. Foto: Michel Euler

Arbetsförmedlingen sågar regeringen

Publicerad

STOCKHOLM. Stefan Löfven får bästa möjliga present inför sitt tal till partiets ombudsmän i dag: Arbetsförmedlingen sågar regeringens sänkning av arbetsgivaravgifter för unga anställda.

Även andra myndigheter är kritiska.

Regeringen vill stöpa om i arbetsgivaravgifterna för unga i sommar. Sedan 2009 betalar arbetsgivarna bara halv avgift för anställda upp till och med 26 år, en åtgärd som innebar ett intäktsbortfall för statskassan på 21 miljarder förra året.

Regeringen vill ta bort sänkningen för alla över 26 och sänka avgifterna ytterligare för dem upp till 23.

Ifrågasätter idén

Men i ett remissvar till finansdepartementet skriver Arbetsförmedlingen att det "är oklart om den föreslagna sänkningen av socialavgifterna har förutsättningar att bidra till att varaktigt öka sysselsättningen och minska ungdomsarbetslösheten. Möjligen kan en effekt uppstå för de yngsta", rapporterar TT.

Arbetsförmedlingens slutsats slår därmed direkt emot den linje som såväl statsminister Fredrik Reinfeldt som finansminister Anders Borg drivit hårt, och lär med all sannolikhet utnyttjas av Socialdemokraterna redan under förmiddagen, så såväl Stefan Löfven som skugg-finansministern Magdalena Andersson håller tal inför s-ombudsmännen på Star Hotel i Sollentuna.

Arbetsförmedlingen ifrågasätter hela idén med att en allmän sänkning av avgifterna har en bestående effekt på ungas arbetslöshet.

– Vi bygger vårt svar på den uppfattning som finns bland forskarna, att den här typen av sänkningar inte bidrar till att varaktigt öka sysselsättningen, säger Mats Wadman, analysdirektör på AF, till TT.

AF anser att det vore bättre att sluta med de generella sänkningarna och i stället satsa mer på de unga som står längst från arbetsmarknaden, de som inte har något jobb.

Svåra att greppa

Endast en remissinstans är odelat positiv: Hotell- och restaurangbranschens företrädare Visita. Tio har inga synpunkter alls, en del anser att förslaget krånglar till det för företagen eftersom reglerna för nedsättning av avgifterna är svåra att greppa.

En handfull ifrågasätter, som AF, hela idén med den allmänna sänkningen och att det skulle ge fler jobb och lägre arbetslöshet bland unga. Till dem hör Riksrevisionen, Ekonomistyrningsverket och Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU).

Politiskt het

Så sent som före jul hävdade IFAU i en rapport att sänkningarna haft små effekter på sysselsättningen, till en mycket stor kostnad. De kritiska hävdar också att många av de som nu drar nytta av sänkningen skulle ha fått jobb ändå.

De sänkta avgifterna är också en av de politiskt hetaste frågorna inför valet. Nyligen skrev ledningen för hamburgerkedjan Max ett brev till sina anställda och varnade för de rödgrönas förslag att återställa avgifterna till normal nivå.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag