Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Arbetsförmedlingen larmar – kräver ändring av reglerna

Allt fler människor slussas från Försäkringskassan till Arbetsförmedlingen då de får avslag på sin ansökan om sjukpenning.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Arbetsförmedlingen är kritisk till utvecklingen och kräver nu 84 miljoner extra om året.
Foto: BERTIL ERICSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Allt fler människor slussas från Försäkringskassan till Arbetsförmedlingen då de får avslag på sin ansökan om sjukpenning. 

Arbetsförmedlingen är kritisk till utvecklingen och kräver nu 84 miljoner extra om året. 

– Är man sjuk ska man få sjukpenning ifrån Försäkringskassan, säger Maria Kindahl, chef för avdelningen rehabilitering till arbete på Arbetsförmedlingen till Ekot. 

– Jag blir frustrerad när människor hamnar i kläm. Jag är inte nöjd med detta, säger socialminister Annika Strandhäll. 

Försäkringskassan ska pröva personers arbetsförmåga mot "normalt förekommande jobb" på hela arbetsmarknaden.

Det gör att man nu avslår flera fall av sjukpenning och i stället slussar människor vidare till Arbetsförmedlingen. Men problemet är att de båda myndigheterna bedömer arbetsförmåga väldigt olika.

Arbetsförmedlingen larmar

Enligt Sveriges Radio Ekot har antalet personer som går från sjukskrivning till arbetssökande ökat med 450 procent sedan 2014.


Maria Kindahl, chef för avdelningen rehabilitering på Arbetsförmedlingen
Foto: Arbetsförmedlingen/Pressbild

Men nu slår Arbetsförmedlingen larm och vill att regeringen ändrar reglerna. Klarar en person inte av att delta i arbetsförberedande insatser måste det bli enklare att flytta tillbaka denne till sjukförsäkringen. 

– Vi ser att ett antal av de som kommer till oss inte kan söka jobb, eller tillgodogöra sig våra åtgärder. Är man sjuk ska man få sjukpenning ifrån Försäkringskassan, säger Maria Kindahl chef för avdelningen rehabilitering till arbete på Arbetsförmedlingen till Ekot. 

Kräver 84 miljoner

Arbetsförmedlingen kräver nu 84 miljoner extra om året de kommande tre åren. Resurser som man menar ska gå till mer stöd till arbetssökande med hälsoproblem. 

– Annars kommer det finnas människor som hamnar i utanförskap och behöver stöd från kommunen, säger Maria Kindahl till Ekot.

Socialminister Annika Strandhäll säger att regeringen gett yndigheterna ett Nolltoleransuppdrag och får över 800 miljoner kronor för att säkerställa övergången mellan myndigheterna och människorna. 

– Vi har gett dem goda förutsättningar för samarbete, de måste växla upp och prata med varandra om hur de löser situationen. Jag är inte nöjd, säger hon och fortsätter: 

Annika Strandhäll: "Jag är inte nöjd"

– Ingen ska falla mellan stolarna för att Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen inte samarbetar bra nog, rätt person ska vara på rätt plats för att samhället ska kunna ge stöd på bästa sätt. 

Socialministern säger vidare att hon nu vill se en förändring. 

– Det är ett problem att människor inte får det stöd det behöver. Det är givetvis ingen bra situation för den människa som hamnar i det läget, och det är dessutom ett slöseri med våra gemensamma resurser. Jag är inte nöjd med detta. 

– Jag blir frustrerad när människor hamnar i kläm. Myndigheterna måste kunna samarbeta. Regeringen har gett ett nolltoleransuppdrag till myndigheterna att ge stöd och säkerställa att människor inte hamnar mellan stolarna, tillsammans.

Ligger ytterligare ansvar på regeringen över att situationen inte fungerar?

– Regeringen har sett till att resurserna finns och gett tydliga uppdrag. Myndigheterna måste kunna samarbeta så att människor inte ska hamna mellan stolarna, säger Annika Strandhäll. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.