Arbetsförmedlingen går med ett överskott på 4,2 miljarder som ska hjälpa arbetslösa. Foto: BERTIL ERICSON / TT / TT NYHETSBYRÅNArbetsförmedlingen går med ett överskott på 4,2 miljarder som ska hjälpa arbetslösa. Foto: BERTIL ERICSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Arbetsförmedlingen går med ett överskott på 4,2 miljarder som ska hjälpa arbetslösa. Foto: BERTIL ERICSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅNArbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Arbetsförmedlingen anklagas för att försköna sina resultat

Publicerad

Resultaten uteblir för Arbetsförmedlingen. Det konstaterades under ett internt möte, skriver DI.

Myndigheten går med ett överskott på 4,2 miljarder som ska hjälpa arbetslösa.

Samtidigt anklagas de för att flytta runt siffror för att visa bättre resultat.

– Vi har inte nått alla våra mål. Så är det, säger analyschefen Annika Sundén till DI.

Det var vid ett internt möte efter sommaren som Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg slog fast att resultaten går åt fel håll, skriver Dagens Industri.

Mötesprotokollet visar att myndigheten ligger efter i sina mål när det gäller arbetsmatchning, etablering av nyanlända och andelen funktionsnedsatta som får jobb. Framför allt går utvecklingen för långtidsarbetslösa i fel riktning.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) är inte beredd att dra några slutsatser från siffrorna.Foto: MARKO SÄÄVÄLÄ/TT / TT NYHETSBYRÅN

Arbetsförmedlingen anklagas för att försköna resultat

Prognosen visar att Arbetsförmedlingen fortsatt har svårt att göra av med pengar. När året är slut räknar de med att betala tillbaka 5,2 miljarder kronor, varav 1 miljard är a-kassa och aktivitetsstöd – resten skulle ha gått till åtgärder för arbetslösa, skriver DI.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) säger till tidningen att hon "inte är beredd att dra några slutsatser" från siffrorna.

Dessutom anklagas myndigheten för att försköna resultaten genom att flytta runt siffrorna. I maj slog man fast att andelen utan aktivitet sjunkit från 25 till 18 procent. Men samma period hade andelen långtidsarbetslösa i "övrig aktivitet" ökat nästan lika mycket, vilket beskrivs som en lösning under den snabba utfasningen av Fas 3.

Elisabeth Svantesson (M) säger att hon ser allvarligt på att Arbetsförmedlingen återigen får lämna tillbaka mångmiljardbelopp.Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Svantesson (M): "Prioriterat dåligt"

Källor till DI beskriver det som en "fejkaktivitet" eller "slasktratt" som arbetsförmedlare använder när det inte går att använda praktik eller plats hos privat aktör.

Mikael Sjöberg har avböjt att kommentera uppgifterna till DI. 

Elisabeth Svantesson (M), vice ordförande i arbetsmarknadsutskottet och Moderaternas arbetsmarknadspolitiska talesperson, säger att hon ser allvarligt på att Arbetsförmedlingen återigen får lämna tillbaka mångmiljardbelopp.

– Antingen har man prioriterat väldigt dåligt eller så har de som verkligen behöver stöd inte fått det, säger Svantesson till DI.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag