Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Arbetsförmedlingen anklagas för att försköna sina resultat

Arbetsförmedlingen går med ett överskott på 4,2 miljarder som ska hjälpa arbetslösa.
Foto: BERTIL ERICSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Resultaten uteblir för Arbetsförmedlingen. Det konstaterades under ett internt möte, skriver DI.

Myndigheten går med ett överskott på 4,2 miljarder som ska hjälpa arbetslösa.

Samtidigt anklagas de för att flytta runt siffror för att visa bättre resultat.

– Vi har inte nått alla våra mål. Så är det, säger analyschefen Annika Sundén till DI.

Det var vid ett internt möte efter sommaren som Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg slog fast att resultaten går åt fel håll, skriver Dagens Industri.

Mötesprotokollet visar att myndigheten ligger efter i sina mål när det gäller arbetsmatchning, etablering av nyanlända och andelen funktionsnedsatta som får jobb. Framför allt går utvecklingen för långtidsarbetslösa i fel riktning.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) är inte beredd att dra några slutsatser från siffrorna.
Foto: MARKO SÄÄVÄLÄ/TT / TT NYHETSBYRÅN

Arbetsförmedlingen anklagas för att försköna resultat

Prognosen visar att Arbetsförmedlingen fortsatt har svårt att göra av med pengar. När året är slut räknar de med att betala tillbaka 5,2 miljarder kronor, varav 1 miljard är a-kassa och aktivitetsstöd – resten skulle ha gått till åtgärder för arbetslösa, skriver DI.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) säger till tidningen att hon "inte är beredd att dra några slutsatser" från siffrorna.

Dessutom anklagas myndigheten för att försköna resultaten genom att flytta runt siffrorna. I maj slog man fast att andelen utan aktivitet sjunkit från 25 till 18 procent. Men samma period hade andelen långtidsarbetslösa i "övrig aktivitet" ökat nästan lika mycket, vilket beskrivs som en lösning under den snabba utfasningen av Fas 3.

Elisabeth Svantesson (M) säger att hon ser allvarligt på att Arbetsförmedlingen återigen får lämna tillbaka mångmiljardbelopp.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Svantesson (M): "Prioriterat dåligt"

Källor till DI beskriver det som en "fejkaktivitet" eller "slasktratt" som arbetsförmedlare använder när det inte går att använda praktik eller plats hos privat aktör.

Mikael Sjöberg har avböjt att kommentera uppgifterna till DI. 

Elisabeth Svantesson (M), vice ordförande i arbetsmarknadsutskottet och Moderaternas arbetsmarknadspolitiska talesperson, säger att hon ser allvarligt på att Arbetsförmedlingen återigen får lämna tillbaka mångmiljardbelopp.

– Antingen har man prioriterat väldigt dåligt eller så har de som verkligen behöver stöd inte fått det, säger Svantesson till DI.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.