Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Arbetare vittnar om terror i LO-paradiset

CASTIGLIONE DELLA PESCAIA. Riva Del Sole skapades för att svenska arbetare skulle få möjlighet till semester vid Medelhavets kust. I dag är det en arbetsplats där LO:s italienska anställda förbjuds prata med journalister och känner att de lever under psykisk terror.

I sin nöd har de vädjat till LO:s ledning och skrivit till Wanja Lundby-Wedin.

- De vill inte lyssna på oss, säger flera anställda till Expressen som inte vågar träda fram av rädsla för att få sparken.

Italienska bolaget har gått med miljoner i vinst

Riva Del Sole S.p.A, är ett italienskt bolag men ägs till 68 procent av LO. Folksam, TCO och kooperationen är också delägare.

Förra LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin är styrelseordförande sedan 2001.

När Riva del Sole firade 50-års jubileum 2010 skrev bland IF Metall på sin hemsida att "anläggningen haft hundratusentals svenska gäster via fackföreningsrörelsen och kooperationen".

Riva del Sole, som ligger i Castiglione della Pescaia i Toscana består bland annat av ett fyrstjärnigt hotell. I bolaget ingår också en semesteranläggning, La Serra, som ligger i några mil norr om Neapel.

Riva Del Sole S.p.A omsätter årligen cirka 100 miljoner kronor och har, efter finansnetto, gått med en genomsnittlig vinst med cirka 5 miljoner kronor under senaste åren.

Expressens avslöjanden om Riva Del Sole

23/5 2009: "HEMSKT LEDSEN"

För fyra år sedan tvingades Wanja Lundby-Wedin förklara för sina medlemmar varför hennes make Lennart fått bo gratis på LO-ägda Riva Del Sole i Italien.

- Jag är hemskt ledsen för att vi gjort fel och vill be om ursäkt för det obehag detta har vållat inom fackföreningsrörelsen, förklarade hon på LO:s hemsida.

24/5 2009: "INTE TÄNKT PÅ DET"

Bakgrunden är en fråga som Expressen ställde till Wanja Lundby -Wedin i maj 2009 på Riva Del Sole:

Har du aldrig funderat på om detta kan vara en skattepliktig förmån att din man får bo här gratis?

- Nej, det har jag inte ens tänkt på att det skulle kunna vara. Men det ska jag undersöka när jag kommer hem, svarade Wanja Lundby Wedin.

26/5 2009: GRATISBOENDE

Maken Lennart bodde just då, liksom flera år tidigare, gratis på hotellet i samband med att han följde med sin hustru till det årliga styrelsemötet på Riva Del Sole S.p.A. Väl hemma fick den dåvarande LO-chefen beskedet att makens gratisboende faktiskt är en skattepliktig förmån.

14/1 2010: UPPTAXERADES

Wanja Lundby-Wedin gjorde efter Expressens avslöjande en så kallade självrättelse till skattemyndigheten. Resultatet blev att Skatteverket upptaxerade henne med i genomsnitt cirka 900 kronor från och med inkomståret 2003 till och med inkomståret 2009 för makens gratisboende.

Kvinnan är både ledsen och upprörd när Expressen träffar henne. Hon vill berätta om sitt öde, och sin besvikelse.

- Efter 30 år! I 30 år har jag arbetat där år efter år. Jag har passat upp LO-ledningens barn. Jag känner Wanja och hennes släktingar och har sett dem växa upp, berättar en kvinna som vill vara anonym.

Hon är bara ett av flera exempel på ett ändrat klimat på Riva Del Sole, enligt de som Expressen talat med.

Men det finns fler.

En annan kvinna som tjänat LO-ägda Riva Del Sole i över tio år har också fått gå och är oönskad.

Når inte upp till gränsen

Inte heller hon vill träda fram. Hon oroas av att om hon talar med Expressen och ställer upp med namn och bild så kan de på sikt skapa problem för henne.

- De vill ha unga söta flickor som arbetar på Riva och som inte kostar lika mycket i lön, gissar en anställd.

Det stora flertalet är säsongsanställda som återkommer år efter år. Med sex månaders arbete per säsong kan de få full a-kassa och överleva till nästa säsong. Arbetarna som Expressen talat menar att i dag får allt fler kortare säsongsarbete och når inte upp till den magiska sex-månadersgränsen. Följden blir förödande för dessa anställdas möjlighet att överleva eftersom de då enbart får lägsta a-kassan som inte täcker mer än livets absoluta nödtorft.

Talar inte öppet

Men att våga tala öppet om detta med media när huvudägaren LO inte svarar på deras brev är inget alternativ, enligt de som Expressen talat med.

-Vi är förbjudna att prata med journalister om våra arbetsförhållanden. Om det kommer fram att jag pratat med dig får jag sparken.

Så säger inte bara en av de Expressen talat med utan flera stycken.

I ett anonymt brev till LO:s nye ordförande Karl Petter Thorwaldsson, ekonomichefen Kjell Ahlberg, som också är vice ordförande i Riva Del Sole S.P.A samt Wanja Lundby-Wedin beskriver de anställda sin situation så här:

"Den säsongsanställda personalen sugs enbart ut".

"Vi vill inte tro att det sker med fackförbundets överseende. Är det så det fungerar i Sverige??? Hos er skulle en sådan här situation vara en skandal."

De är också undrande över att ingen i LO-bolagets styrelse reagerat. Redan för två år sedan fick Kjell Ahlberg, vice ordförande i Riva Del Sole S.p.A detaljerad information om missförhållanden.

Trots den informationen har de anställda inte upplevt någon förbättring.

Ifrågasätter Wanja

I brevet till LO skriver de anställda också:

"Har aldrig fru Wanja Lundby Wedin lagt märke till något under alla sina besök på anläggningen".

Brevet skickades i slutet av förra året och Wanja Lundby-Wedin fick en kopia.

Något svar har ännu inte kommit från någon av mottagarna.

En av de anställda som står bakom brevet försökte under ett möte med Expressen i en mörk källare förklara hur de upplever sin situation. Några av dem kämpade samtidigt med gråten.

- Du förstår kanske inte vad som kommer att hända om den här artikeln publiceras? Vi kommer att bli utfrågade och förhörda. Man kommer försöka identifiera vilka som har pratat med dig. Det är under sådana villkor vi arbetar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.