Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Aragon och Arwen fick en halvapa

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

NORRKÖPING/KOLMÅRDEN. Sex dagar in på nya året kom det en ny liten halvapa till världen på Tropicariet i Kolmården. Trögloriparet pappa Aragon och mamma Arwen fick ett litet barn på några gram. 

- Vi har inget namn på honom eller henne än. Förmodligen så blir det ordet barn eller bebis på alviska, säger Caroline Wallman på Tropicariet.

Det är inte varje dag som det föds en liten halvapa av arten tröglori på Kolmårdens Tropicarium. Inte ens varje år.

 – Nej, jag vet faktiskt inte när det var senast. Det måste vara minst tio år sedan, säger Caroline Wallman, djurvårdare på Tropicariet. 

 Än så länge har personalen inte kunnat se vilket kön den lilla apbebisen har. 

 – Vi vill inte störa familjen än, de måste få vara i fred, säger Caroline Wallman.

 Och det kan nog vara klokt. Inte bara för familjefriden. Tröglorin kan bitas rätt hårt och har dessutom ett gift som de kan fördela med tänderna.

 – Men det är mest för att de ska få ha lugn och ro med sin lilla bebis och familjelycka, som vi låter dem vara, säger Caroline Wallman.

Namn från Ringen

 Förmodligen så kommer den lilla apungen att få ett namn hämtat från Tolkiens Ringentrilogin. Med tanke på att pappa Aragon och mamma Arwen båda har namn från två personer i böckerna om Ringen.

 Det lutar åt att döpa den lilla/lille till något könsneutralt. 

 – Förmodligen kommer det att bli barn eller bebis på alviska, säger Caroline Wallman. 

 Att döpa djuren på Tropicarium efter figurer från Sagan om Ringen har blivit en tradition. Men att det blev så kan man tacka en liten besökare och en av Tropicariets sköldpaddor.

 – Det var en liten flicka som var här och hälsade på, berättar Caroline Wallman.

Gandalf

 Flickan var tillsammans med en av de anställda på Tropicarium och fick går runt bland de små djuren. Hon fick syn på en av sköldpaddorna och frågade hur gammal den var. 35 år, fick hon till svar. 35 år! svarade flickan, det är ju jättegammalt. Jag tycker att han ska heta Gandalf.

 – Och så fick det bli, säger Caroline Wallman och skrattar.

FAKTA

Tröglori (Nycticebus coucang)
• En tröglori blir ca 25-40 cm i kroppslängd och väger ca 1-1,6 kg.
• I det vilda blir den sällan mer än tio år gammal medan de i fångenskap kan bli ända upp till tjugo år.
• De får för det mesta bara en unge efter en dräktighetsperiod på 190-193 dagar men de händer ibland att de får tvillingar.
• Man trodde förr att tröglorin var helt solitärt levande men nu vet man att de gärna lever i par.
• De får en unge som lever med föräldrarna tills den blir könsmogen då framförallt pappan stöter bort den. Förutom familjeliv har men även sett tröglori ensamma och i små grupper.
Källa: Tropicarium Kolmården.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.