Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Arafat mördades - dog inte naturlig död"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Yassir Arafats änka Suha Arafat behöll PLO-ledarens kläder för att kunna bevisa att han mördats. Nu bekräftas hennes uppgifter av ett forskningsinstitut i Schweiz.
Foto: AP AFP

Gåtan om Arafats död kan vara löst. Ett schweiziskt forskningsinstitut hittade höga halter av det dödliga radioaktiva ämnet polonium. På uppdrag av tv-kanalen al-Jazeera fick institutet analysera PLO-ledarens kläder som han använde när han var sjuk.

– Jag vill att kvarlevorna ska grävas upp för analys, kräver Arafats änka Suha.

Många rykten spreds över hela världen om Arafats död när han gick bort för knappt åtta år sedan. Att han dog av levercirros, leukemi eller aids. Nu kommer beskedet som kan ge svar på Arafats snabba insjuknande och död.

Institut de Radiophysique i staden Lausanne i Schweiz, fick på uppdrag av tv-kanalen al-Jazeera fick analysera Arafats kläder, underkläder, hatt, palestinasjal och tandborste. Först letade man efter giftiga ämnen. Efter nio månader hittade forskarna höga halter av det dödliga radioaktiva ämnet polonium.

– Jag kan bekräfta att vi har uppmätt en oförklarlig, förhöjd nivå av instabilt polonium-210 i Arafats tillhörigheter, som hade fläckar av kroppsvätskor, säger Francois Bochud, chef för institutet till tv-kanalen al-Jazeera.

Dog efter snabbt insjuknande

Den 12 oktober 2004 insjuknande PLO-ledaren hastigt. Han flyttades från sitt högkvarter i Ramallah, som under längre tid hade varit belägrat av den israeliska armén, till militärsjukhuset i Paris. Knappt en månad senare, den 11 november, dog Arafat.

Sedan dess har Arafats änka, Suha Arafat försökt att ta del av sjukjournalen och andra analyser som gjordes på militärsjukhuset i Paris.

– Det enda svaret jag fick var att man hade förstört allt. Jag trodde inte på dem. Arafat var inte vem som helst - man kan inte förstöra hans journal, säger Suha Arafat till al-Jazeera.

Änkan behöll Arafats kläder

Hon behöll Arafats kläder och andra tillhörigheter som han använde under sin sjukdom och fram till att han dog. Tv-kanalen al-Jazeera anlitade det schweiziska institutet och efter nio månader kom resultatet. I Arafats tandborste uppmätts strålningen till 54 millibecquerels och i hans kalsonger till 49.

– Det var inte levercirros, uppenbarligen inga spår av cancer, ingen leukemi. När det gäller hiv, aids – det fanns inga spår och symptomen tydde inte på de sakerna, säger Dr. Patrice Mangin, chef för institutet för rättsmedicin vid universitetet i Lausanne, till al-Jazeera.

Kroppen måste grävas upp

Det finns få kända fall där någon har dött efter att de blivit utsatta för polonium. Mellan 1957 och 1969 avled fysikprofessorn Dror Sadeh och en av hans medarbetare på i Israel. Det visade sig senare att de blivit utsatta för radioaktivt polonium. Men, det mesta kända fallet är den före detta ryske säkerhetsagenten som förgiftades hösten 2006 med ämnet polonium och det ledde till hans död bara några veckor senare. De sista veckorna led Arafat av diarré, han magrade och kastade upp. Symptomen är samma som Litvinenko hade innan han dog. Men, forskarna vill först analysera jorden där Arafat är begravd eller gräva upp hans kvarlevor för att analysera det. Det är först då man kan slå fast om Arafat verkligen blivit mördad.

– Vi måste avslöja hemligheten bakom Arafats död och låta forskarna ta prov av hans kvarlevor. Jag vill att man gräver upp kvarlevorna, kräver Suha Arafat.

"Arafat mördades"

Men, varken hon eller någon annan kan göra det utan tillstånd från de palestinska myndigheterna. Vill man skicka prover utomlands måste Israel godkänna det först.

– Nu har vi fått det smärtsamma resultatet. Men, för min egen del känner jag lättnad. Araber och muslimer över hela världen kan nu få veta sanningen – Arafat mördades och dog inte naturlig död, säger Suha Arafat.

Den palestinska panarabiska tidningen al-Quds al-Arabi som är baserad i London skriver i dag ”avslöjandet är i sig viktigt. Men, det som fattas är att tydligt kunna peka ut, inte bara de ansvariga som står bakom förgiftningen, utan också hur mordet gick till och vilka palestinska krafter som var involverade i det”. Tidningen anklagar Israel för att ligga bakom det eventuella mordet på Arafat, men hävdar att det finns palestinier som hjälpte Israel för att bli av med Arafat.

Livvakten: "Förgiftades"

När Arafats högkvarter i Ramallah var belägrat tog PLO-ledaren emot palestinska och utländska gäster som ville visa solidaritet med honom. En av Arafats livvakter hävdade i en intervju med tv-kanalen al-Arabiya att ”Arafats förgiftades när han skakade hand med en av gästerna”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.