"Är mycket troligt att han avfyrar Musudan"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Robban Andersson

Det verkar som om Kim Jong-Un vill smälla i väg en robot igen.

Kanske lika bra han gör det.

Så karln kan lugna ner sig sedan.

Sydkorea och USA brukar ha rätt bra koll på när Nordkorea förbereder sig för en ny avfyrning av någon av sina robotar.

Så vi ska nog ta uppgifterna på allvar. Sydkorea höjde i veckan därför sin larmberedskap ytterligare ett hack till nivå 2, den nästa högsta.

Men inget tyder på att det är en robot som kommer lastad med en sprängladdning. Det rör sig i stället om en ny testskjutning, denna gång en medeldistansrobot av typen Musudan.

Nordkorea visade upp Musudan första gången 2010 men har inte testskjutit någon än. Det tros ha en räckvidd på cirka 3 500 kilometer, tillräckligt långt för att nå den viktiga amerikanska flygbasen på Guam i Stilla havet.

Kim Jong-Un tycks med andra ord åter vara på väg att utmana omvärlden med en hotfull demonstration.

Fördömandena kommer att strömma in mot Pyongyang så fort roboten är avfyrad. Inte heller kineserna kommer att vara roade av detta. FN:s säkerhetsråd har flera gånger förbjudit Nordkorea att genomföra sådana här test.

Men samtidigt kan det paradoxalt nog ge Kim Jong-Un en väg ut ur den verbala kris han själv skapat. Nordkorea hade ju exempelvis uppmanat utländska ambassader att evakuera senast i onsdags.

Nordkorea har också varnat utlänningar från att överhuvudtaget vista sig i Sydkorea. Allt eftersom ett kärnvapenkrig kan vara nära förestående.

Hotfulla ord från Nordkorea är inget nytt, men retoriken har aldrig förr nått dessa nivåer. Men den oerfarne Kim Jong-Un har - till skillnad från pappa och farfar - inte gett sig själv många utvägar att trappa ner tonläget med äran i behåll.

Och ära - eller ansikte - är nog så viktigt i den koreanska kulturen. Det är därför mycket troligt att han verkligen kommer att avfyra sin Musudan-robot.

Det är bland annat därför japanerna satt upp antirobotskydd i Tokyo. Nej, just ingen tror att Nordkorea är på väg att angripa Japan, men något kan ju gå snett och roboten komma på avvägar.

Misslyckade uppskjutningar har vi sett förr från Nordkorea. Senast för ganska precis ett år sedan.

Det var ett nesligt nederlag för Kim Jong-Un eftersom haveriet 2012 inträffade bara några dagar före 100-årsdagen av Kim Il-Sungs födelse.

Kim Il-Sung är farfar till unge Kim (han är bara runt 30 år) och Nordkoreas grundare. På måndag infaller 101-årsdagen.

Ett lyckat test skulle i Nordkoreas ögon vara en perfekt gåva till den ”Store ledaren” - Kim Il-Sung.

Och trots all krigsretorik från Nord så verkar invånarna i Pyongyang mest vara sysselsatta med att förbereda 101-årsfirandet.

Förhoppningsvis kan känslorna lugna ner sig lite grand efteråt och situationen på den koreanska halvön återgå till sitt normala, spända läge.

Och Kim Jong-Un kan i stället fortsätta de begränsade ekonomiska reformer han påbörjat. Ett försiktigt öppnande av ekonomin är på sikt förmodligen det bästa hoppet vi har om att Nordkorea en dag ska bli en mer normal nation.

Eller kollapsa.

FAKTA

Nordkoreas missilprogram:

Nordkorea fick sina första robotar från Sovjet i slutet av 1960-talet. Mycket av deras teknologi bygger på Scud-roboten, den första sådana anses ha kommit från Egypten 1976.

Nordkorea inledde sedan sitt eget robotprogram och byggde sin första egna Scud-robot - Hwasong-5 - 1984.

Nordkorea har även exporterat sin vapenteknologi, bland annat till Iran, Syrien, Libyen och Pakistan. Nordkorea tros i utbyte ha fått kärnvapenteknologi från Pakistan.

Nordkorea har med åren försökt utveckla robotar med längre och längre räckvidd. Ett viktigt mål är att nå ända till USA.

Nordkorea tros ännu inte ha kapaciteten att utrusta sina robotar med kärnvapenstridsspetsar. Dock kan de utrustas med konventionella sprängmedel.

Kortdistansrobotar - under 100 mil

Hwasong-5 och Hwasong 6: Är egentligen Nordkoreanska varianter på den ryska Scud-roboten. Började placeras ut 1985 och Nordkorea tros ha hundratals sådana robotar. De har en räckvidd på mellan 30 och 50 mil och når hela Sydkorea.

Medeldistansrobotar - 100- 500 mil

Nodong: Är en modifierad Scud-robot och har en räckvidd på uppemot 100 mil. Japan inom räckhåll. En testskjutning 2006 gick just över Japan. Utvecklades på 1990-talet. Nordkorea anses ha mellan 100 och 200 Nodong-robotar.

Musudan: En ny variant på Nodong-roboten. Visades upp för första gången 2010. Uppskattas ha en räckvidd på upp emot 350 mil och nå Japan samt amerikanska baser i Stilla havet, som Guam. Det är antagligen en robot av denna typ som Nordkorea nu planerar ett test av.

Långdistansrobotar - över 500 mil

Taepodong: Flerstegsraketer i två eller tre led. Finns i olika varianter, Taepodong-1 och -2. Taepodong-2 anses ha en räckvidd på upp emot 600 mil och skulle kunna nå Hawaii eller Alaska. Nordkorea genomförde test 2006, 2009 och 2012 men alla misslyckades. I december 2012 lyckades Nordkorea dock med en trestegsraket som placerade en satellit i omloppsbana.

Kärnvapen:

• Nordkorea har genomfört tre underjordiska kärnvapentest, 2006, 2009 och 2013. Laddningar var på cirka 1, 2 respektive 7 kiloton.

• Den amerikanska atombomben över Hiroshima var på cirka 15 kiloton, och den över Nagasaki låg på 22 kiloton.

• De första två nordkoreanska testen använde plutonium. Den tredje kan ha varit höganrikat uran. Nordkorea anses behärska bägge teknikerna.

• Det är oklart hur många färdiga bomber Nordkorea har. Landets anses ha plutonium nog för sex bomber.

• Nordkorea tros dock inte bemästra tekniken att placera sina kärnvapen på robotar än.

Källa: BBC, IISS, CFR

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.