Är Mumintrollet bi eller straight?

Publicerad
Uppdaterad
Stefan Ingvarsson, översättare och skribent, och Boel Westin, professor i litteraturvetenskap, tolkar några muminfigurer med queerglasögonen på: På årets julmugg myser kärleksparet Mumintrollet och Snorkfröken.
Men hur väl stämmer bilden?
- Det är uppenbart att Mumin är kär i Snusmumriken och att Snorkfröken är en faghag, säger skribenten Stefan Ingvarsson.
Välkommen till Tove Janssons queera Muminvärld!
Porslinstillverkaren Arabia gör porslin med olika Muminmotiv. På årets julmugg är Mumin och Snorkfröken ett kärlekspar, liksom de varit på en tidigare mugg.
Det har fått Stefan Ingvarsson, som bland annat medverkat i boken "Bögjävlar", att dra i gång diskussionen om Mumintrollet och könsidentiteten.
- De vill ju ha en mugg som känns som en alla hjärtans dag-mugg, men jag tycker att man gör Mumindalen snävare, tråkigare och mindre öppen än vad Tove Janssons Muminvärld är, säger Stefan Ingvarsson.

Delade meningar
Det råder delade meningar om Mumintrollets läggning.
- Jag tycker att det är svårt att se just Mumin som queer. Det är snarare andra gestalter, till exempel Tooticki och vissa hemuler, som jag tycker man kan tolka som queera, säger Boel Westin, professor i litteraturvetenskap som skrivit en doktorsavhandling om Tove Janssons Muminvärld.

Förälskad i kvinnor
Tove Jansson var själv en öppen person.
- Hon var lesbisk, säger Boel Westin. Hon hade flera förhållanden med män, men så träffade hon en kvinna, Vivica Bandler, och blev förälskad. Sedan var det kvinnor efter det. Alla visste att hon var lesbisk, det var ingen hemlighet, men hon stod heller inte på barrikaderna och talade om det.
Stefan Ingvarsson:
- Jag säger inte att min läsning av Muminböckerna är den enda rätta, utan vad jag försöker säga är att böckerna är så otroligt öppna och att det är så konstigt att all merchandise Moomin Characters gör är så fokuserad på heterobilder på Mumintrollet och Snorkfröken, säger Stefan Ingvarsson.

Fotnot: Faghag är slang för en kvinna som gillar att umgås med homosexuella män.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag