Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Är mer än bara Kinberg Batra som är problemet"

Statsvetare Jenny Madestam. Foto: ROGER VIKSTRÖM
Anna Kinberg Batra är pressad. Foto: HENRIK JANSSON / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN

Låga opinionssiffror har ökat kraven på att Anna Kinberg Batra avgår.

Samtidigt finns ingen självklar kandidat som ny M-ledare.

– Jag ser det som väldigt riskabelt, dessutom är det mer än bara Anna Kinberg Batra som är problemet, säger statsvetare Jenny Madestam.

Moderaterna har sjunkit som en sten i opinionen det senaste halvåret och har i de senaste mätningarna bara fått stöd av omkring 16 procent av väljarna.

Inför torsdagens stora opinionsundersökning från SCB har flera krav på att Anna Kinberg Batra avgår som partiledare ställts från flera av hennes partikamrater.

Men Jenny Madestam, lektor i statsvetenskap vid Stockholms universitet, tror inte att lösningen för partiet är att bara byta partiledare - och hon ser även stora risker med en sådan process.

– Jag konstatera att det är en risk att göra det förhållandevis nära inför valet, inte minst när det inte finns någon självklar alternativ kandidat. Då är det inte alls självklart att det kommer bli bättre i opinionen och leda till ett bra valresultat för Moderaterna, säger Jenny Madestam.

 

LÄS MER: M-ledaren flög till USA – för att viga sin stabschef

 

Förstår stressen inom Moderaterna

Hon menar även att partiet har betydligt fler problem att tampas med än partiledarens motgångar i opinionen:

– Det handlar om Moderaterna som parti och vad det partiet ska stå för ideologiskt.

Samtidigt förstår Jenny Madestam att många inom partiet är stressade över situationen eftersom M sjunkit omkring tio procentenheter på bara ett halvår, en tid när i stället allianspartnern Centern och Annie Lööf seglat upp som det stora framgångspartiet.

Men toppmoderaten Christian Gustavssons, medlem i partistyrelsen och distriktsordförande för Moderaterna i Östergötland, tydliga avgångskrav förvånar ändå Jenny Madestam.

– Det kan vara väldigt tärande att  få interna konflikter och slitningar och därför så är det lite konstigt att det här dras i gång nu. Men det är inte en slump - utan det är naturligtvis strategiskt taktiskt utifrån att man då får ytterligare ett argument för att kräva avgången med den här nya SCB-mätningen, säger Jenny Madestam.

 

LÄS MER: Det vet vi om kritiken mot Anna Kinberg Batra