Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Är Jordan B Petersons ärkefiende vår räddning?

Jordan B Petersons ärkefiende är i Sverige.Foto: Wikimedia Commons (Montage)
Jackson Katz. Foto: MÄN

Vi män måste vara starka, modiga och självsäkra. 

Det tycker både Jordan B Peterson och hans ärkefiende Jackson Katz. 

Så, vem ska vi lyssna på?

Mannen som står framför mig har fått tusentals män att spetsa öronen, sträcka på sig och betrakta frågan om jämställdhet med helt ny blick. Fotbollsspelare, soldater och män från alla världens hörn har förändrats fullständigt när de hört den här mannen prata om manlighet och vikten av styrka, mod och självsäkerhet.

Nej, jag pratar inte om psykologiprofessorn, författaren och den kontroversiella föredragshållaren Jordan B Peterson, som synts lite överallt i svenska medier och flöden de senaste veckorna.

Mannen framför mig är någon som skulle kunna kallas för Petersons ärkefiende. Han är utbildaren, filmskaparen och författaren Jackson Katz, som är i Sverige just nu. Han har engagerat sig i kampen mot mäns våld och sexism sedan 80-talet och rest världen runt för att få fler pojkar, killar och män att göra honom sällskap.

Jackson Katz på ett seminarium i Sverige. Foto: MÄN

Nu håller Katz ett seminarium i Stockholm, anordnat av organisationerna Män och Unizon, där Jackson uppmärksammar sin metod ”Mentors in Violence Prevention” – ett program för våldsprevention i skolor världen över. Efter föreläsningen sätter vi oss och pratar om hans arbete. Samtalet kommer snabbt att handla om den uppmärksammade Jordan B Peterson.

Hans suck är djup.

– Många unga, vita män har länge fått höra att de är roten till problemet, att de måste sätta sig i baksätet och låta kvinnligt ledarskap styra. Samtidigt säger Jordan B Peterson motsatsen: du är stark och viktig, vi respekterar dig och feminister har fel.

Debatten kring psykologiprofessorn Jordan B Peterson har blossat upp efter hans åtskilliga uttalanden om ”politisk korrekthet”, påståenden om att mäns ledande position i samhällshierarkin är naturlig och att feminism är anti-män.

Utrikesminister Margot Wallström uttalade sig nyligen under Jordan B Petersons Sverigebesök och sa då att han skulle ”krypa tillbaka under den sten han kom ifrån”.

Jordan B Peterson sprider en felaktig bild av feminism.Foto: WIKIMEDIA COMMONS

Peterson hävdade nyligen att könsförtryck inte är övergripande i samhället och beskriver andra skildringar av detta förtryck som ett ”motbjudande, hatiskt sätt att se världen på” i en intervju med DN

Samtidigt kränks, misshandlas och mördas kvinnor systematiskt – av män.

Han förklarar också att män behöver återgå till traditionella maskulinitetsnormer, menar att ”män ska vara män” och att jämställdhetskampen är fel ute. Samtidigt kopplar forskare på KI ihop mäns överrepresentation i självmordsstatistiken med just de traditionella maskulinitetsnormerna.

Vi får inte falla för Petersons falska, enkelspåriga och ohederliga beskrivning av den feministiska rörelsen, understryker Jackson Katz. 

Men det är sorgligt nog precis vad som händer just nu.

– Män ryggar från jämställdhetsrörelsen för att den utmålas som ”icke-maskulin”, att män som engagerar sig i feminismen är ”mjuka”. Många killar tror att de förlorar status och respekt om de står upp för något annat än de traditionella maskulinitetsnormerna, säger Jackson Katz.

Jackson Katz.Foto: MÄN

Styrka, mod, självförtroende. Jackson, jag och otaligt många andra män är överens om att det krävs nya, hälsosamma definitioner för dessa mansnormer.

Styrka är att utmana andra män som uttrycker sig sexistiskt.

Mod är att våga säga ifrån när män går över gränser.

Självförtroende är att stå upp för jämställdheten när män förminskar den.

Män gynnas inte av traditionella maskulinitetsnormer; vi hämmas av dem. När vi väljer att lyssna på män som Jordan B Peterson fastnar vi i en förlegad mansroll och missar det oundvikliga faktum att vi alla är en del av en större social struktur där våra attityder och normer spelar en enorm roll i huruvida samhället blir jämställt eller inte.

Vi bör i stället lyssna på människor som Jackson Katz, för att se till att manligheten och samhället utvecklas.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.