Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Är hårt tryck att inte låta S köra över oss”

Statsvetaren Jenny Madestam om vad som talar för och vad som talar emot att Miljöpartiet kan vara på väg att lämna regeringen.
Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin är hårt pressad.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES
S lämnade Miljöpartiet utanför i migrationsförhandlingar.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Miljöpartiets partistyrelse har suttit i krismöte hela helgen, uppger flera källor för Expressen. Detta efter beskedet att Socialdemokraterna förhandlar migrationspolitiken med de borgerliga partierna.

Enligt källor i partiet lutade en majoritet på söndagens partistyrelsemöte åt att lämna regeringen om Socialdemokraterna gör upp med oppositionen.

”Vi har varit tydliga med att det i svåra förhandlingar alltid måste finnas en beredskap att lämna det samarbete man ingår i”, skriver den migrationspolitiska talespersonen Annika Hirvonen Falk på partiets interna Facebooksida.

I veckan lämnade Socialdemokraterna sitt bud till de andra partierna i migrationskommittén. Bland annat accepterar man ett riktmärke för hur många som ska komma till Sverige, i likhet med det volymmål som Moderaterna har drivit. Något som det andra regeringspartiet Miljöpartiet är starkt emot.

In i det sista hade Miljöpartiet hoppats på att regeringen skulle lämna ett gemensamt bud till kommittén, enligt flera centrala miljöpartister Expressen har talat med.

Under fredagen förhandlade Socialdemokraterna i stället enskilt med de fyra borgerliga partierna. Miljöpartiet hölls utanför.

Hela helgen har Miljöpartiet suttit i krismöten. Riksdagsgruppen har kallats in, och partistyrelsen har haft digitalt möte både under lördagen och söndagen. 

Frågan gäller ytterst om man ska lämna regeringen, ifall Socialdemokraterna gör en överenskommelse med andra partier som Miljöpartiet inte kan acceptera.

– Det är helt unikt att ett regeringsparti förhandlar med oppositionen utan sin regeringspartner. Ska alla viktiga frågor där vi inte är överens avgöras ihop med Moderaterna framöver, säger en miljöpartist.

Enligt källor i partiet lutade en majoritet på partistyrelsens möte på söndagseftermiddagen åt att lämna regeringen om Socialdemokraterna gör upp med oppositionen.

MP: ”Måste alltid finnas beredskap att lämna samarbetet”

Frågan är känslig i partiet. Efter att uppgifter från söndagens möte läckt ut i medierna stängdes alla som inte är ledamöter i partistyrelsen men vanligtvis har rätt till insyn av från mötet. Ingen från partiet ville efteråt kommentera om det tagits något beslut.

Vid 20-tiden på kvällen publicerade den migrationspolitiska talespersonen Annika Hirvonen Falk ett inlägg på Facebooksidan för partiets medlemmar. Hon skriver att förhandlingar om migrationen fortsätter och att Miljöpartiet har kontakt med Socialdemokraterna på alla nivåer och är tydliga med att man inte kommer skriva under på en uppgörelse som Miljöpartiet inte varit med och förhandlat.

Hon skriver också att:

”Vi har varit tydliga med att det i svåra förhandlingar alltid måste finnas en beredskap att lämna det samarbete man ingår i.”

Det svåra läget har uppkommit efter att bland annat Moderaterna har krävt att Socialdemokraterna ska visa exakt hur migrationskommitténs resultat ska kunna drivas igenom, även om det ena av regeringspartierna vägrar lägga en proposition.

– Man skulle kunna bereda frågan på justitiedepartementet men sedan lämna över den till utskottet som får lägga förslaget i riksdagen, säger en person med insyn i processen.

Statsvetaren Jenny Madestam om MP väljer att lämna regeringen, och om det minskade förtroendet för Stefan Löfven.

Stor ilska i Miljöpartiet

Inom Miljöpartiet väcker den tanken stor ilska. Att Miljöpartiet gick med på den tillfälliga lagen 2015 och stannade kvar i regeringen då är fortfarande känsligt i partiet.

– Vi stannade kvar i regeringen då för att säkra att den tillfälliga lagen skulle bli just tillfällig. Nu lägger de fram förslag på bordet som i stället är ännu värre, säger en central person i partiet.

Enligt Aftonbladet avgörs Miljöpartiets beslut också av hur S, C och L agerar kring Preem – frågan om regeringen ska tillåta en utbyggnad av raffinaderiet i Lysekil – och Arlanda, som handlar om en utbyggnad som S varit drivande i men som nyligen stoppats.

Andra personer på partistyrelsens möte har argumenterat för att just turerna kring Preem och Arlanda är skäl för att stanna kvar i regeringen och fortsätta påverka, enligt Expressens källor.

”Slutet för den rödgröna regeringen?”

I fredags kallades Miljöpartiets tunga förtroenderåd, med representanter från hela landet, in för att informeras om läget och diskutera vägen framåt. På mötet fanns stor ilska mot Socialdemokraternas agerande.

Flera källor uppger för Expressen att trycket på språkrören var hårt och att kraven på att lämna regeringen ifall Socialdemokraterna går vidare, är starka runt om i landet. Bara förhandlingarna i sig har väckt krav på att avbryta samarbetet.

Mot det ställs inflytandet över miljöpolitiken, men också att Sverige befinner sig mitt i en pandemi och historisk kris.

Efter mötet skrev Miljöpartiets grundare Per Gahrton, som i dag är språkrör för Gröna seniorer, i ett argt Facebookinlägg att Socialdemokraterna ”försöker förolämpa MP till döds” och frågade ”Är det inte i praktiken slutet för den rödgröna regeringen?”.

Det växer också ett missnöje i partiet med de låga opinionssiffrorna, som många anser beror på att partiet är för undfallande mot Socialdemokraterna i regeringssamarbetet.

– Skulle det finnas en majoritet i partistyrelsen för att vi ska sitta kvar i regering, då finns det inget parti kvar. Det är väldigt tydligt att stora delar av partiet kräver att vi lämnar om Socialdemokraterna gör så här, säger en person som deltog på Förtroenderådets möte i fredags.

Statsvetaren Jenny Madestam om att S uppges redo köra över MP i migrationsfrågan.

Se också:

Ny Novusmätning för SVT visar nedgång i förtroende på sex procentenheter för regeringen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.