Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Är du släkt med George W Bush?

USA:s president George W Bush har svenskt påbrå. Måns Andersson heter en av hans förfäder.
Bra eller dåliga nyheter?
George W Bush, världens mäktigaste man, har svenskt blod i ådrorna.
Spåren pekar mot Värmland, enligt Svenska Dagbladet.

FAKTA

Många kända namn i familjen
I släkten Bush finns många kändisar, som den tidigare presidenten Franklin D Roosevelt, nobelpristagaren Carl Sandburg och astronauten Edwin Aldrin.
Tio generationer tillbaka har forskarna hittat svensken Måns Andersson som kom till USA 1640.
Ungefär 20 miljoner amerikaner uppges vara svenskättlingar.

När amerikanska släktforskare slog sina huvuden ihop och gick tio generationer tillbaka i släkten Bush hittade de den omvälvande uppgiften: Familjen Bush förfäder var svenskar. - George W Bush och hans släkt är mycket intresserade av de här uppgifterna, säger David Emmi på Swedish Colonial Society till SvD. - Det här är deras äldsta kända europeiska rötter. Anlände på 1600-talet Svensken som sådde det första lilla Bushfröet i USA hette Måns Andersson och kom till Nya Sverige vid Delawarefloden redan 1640. Måns Andersson var en av de första svenska emigranterna och lämnade Sverige med skeppet Kalmar Nyckel som gick från Göteborg i oktober 1639. - Många på båten var antingen soldater eller kriminella, säger David Emmi. Odlade tobak Efter en tid i USA blev Måns Andersson sin egen tobaksodlare. Han döpte sin gård till Silleryd, ett namn som forskarna nu är nyfikna på. I Sverige finns nämligen ingen ort med det namnet. Men ett Sillerud finns, i Värmland. USA:s president George W Bush skulle alltså kunna ha en dos värmlänning i blodet. - Den som har information om någon Måns Andersson från Sillerud får gärna höra av sig till oss, säger David Emmi till SvD.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.