Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Är du en Karen? Här är ordet som tar över

Det sägs att alla känner någon Karen, gör du?Foto: ALEX LENTATI/LNP/SHUTTERSTOCK / ALEX LENTATI/LNP/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Är du en vit medelålders medelklasskvinna som gillar att klaga på saker? 

Är du dessutom kortklippt med blonderat hår? 

Ja, då kan du mycket väl vara en ”Karen”. 

Sociala medier-fenomenet som först startade i USA under 2019 fortsätter att ta över internet. 

Som med så många andra internetfenomen vet ingen riktigt var det hela började. Men bland unga amerikaner på sociala medier vet alla vem en ”Karen” är för någon. 

Det är en nedsättande term som används för att beskrivna en person som klagar och är krävande bortom vad som anses vara rimligt. Att vara en ”Karen” är motsatsen till att vara cool och ”woke”. 

I internetkulten som uppstått runt ”Karen” så beskrivs hon som en person som kräver att få tala med chefen eller den ansvariga i olika situationer och i större utsträckning än vad som anses vara normalt, i situationer som gör henne missnöjd, skriver New York Post

I samma förklarande artikel använder man ett fiktivt exempel som utgår från att en kvinna ringer polisen när några barn som säljer saft inte har tillstånd att göra det - en klassisk ”Karen”-person menar skribenten. 

Karen-memes sprids 

Sociala medier-fenomenet kan ha uppstått efter att en kvinna, vid namn Karen, med de personlighetsdrag som just beskrevs, bestämde sig för att klaga i ett chattforum. Reaktionerna blev inte de hon väntade sig, och i stället ska den första ”Karen”-memen ha uppstått. 

Trenden har nu växt sig så stark att ”Karen” fått en egen mask lagom till Halloween. 

https://www.instagram.com/p/CDmW4Vxprtd/?utm_source=ig_embed

I USA finns flera kända ”Karen”-fall. En växande trend har under coronapandemin varit att peka ut ansiktsmasksvägrare som ”Karens”. 

Den senaste trenden har fått namnet ”Karen”, som redan hade det tufft innan, att riskera att försvinna i den nära framtiden, rapporterar sajten Daily Film.

Men fenomenet har också mött kritik som utgår från att man kan förminska kvinnor genom att använda ”Karen” som skällsord.

Men Karen är inte det enda namnet som blivit kapad av skojfriska internetanvändande amerikanska ungdomar. ”Chad”, ”Becky”, ”Susan”, ”Cheryl” och ”Kyle” är andra namn som också tillskrivits mindre smickrande personlighetsdrag. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.