Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Är det okej att köpa sex till sin son?

Författaren Sören Olsson säger att han vill väcka debatt kring ett tabu-belagt ämne.
Är det okej att köpa sex till funktionshindrade ungdomar? Författaren Sören Olsson ställer frågan i en debattartikel.
- Om man lever med en ungdom med handikapp hamnar man förr eller senare i problematiken om sex och samlevnad, skriver Sören Olsson i tidningen Föräldrakraft.
Den kände författaren till böckerna om Sune och Bert vill skapa debatt kring frågan om sexuella tjänster till funktionshindrade. I senaste numret av tidningen Föräldrakraft som vänder sig till föräldrar till barn med funktionshinder, frågar han sig om det är okej att köpa sexuella tjänster till handikappade ungdomar. Sören Olsson är pappa till en tonårspojke med Downs syndrom som dessutom lider av ett allvarligt hjärtfel. Funderingarna tog fart när sonen berättade att han "vill vara naken med en tjej, som på film". - Tänk om min son bara har en månad kvar att leva och hans högsta önskan är att få vara naken med en tjej. Hur ska man resonera då?, skriver han.

Vill väcka debatt

En bekant föreslog att pappa Sören skulle ta sonen med sig till Danmark, där sexköp är tillåtet, och betala en prostituerad åt honom. - Först kände jag avsmak, men sedan började jag fundera kring hur långt jag skulle kunna gå för mitt eget barn. Sören Olsson poängterar att han inte förespråkar prostitution, utan vill väcka debatt kring ett "förbjudet" ämne, hur föräldrar kan stöja sina ungdomar på väg in i vuxenlivet. - Att leva med en ungdom med handikapp som närmar sig vuxenåldern gör att man förr eller senare hamnar i problematiken om sex och samlevnad, skriver han i Föräldrakraft. Psykolog Maj-Briht Bergström-Walan har i många år engagerat sig för funktionshindrades rätt till ett sexliv, men rekommenderar inte sexköp till ungdomar. - Så långt behöver man inte gå, det är viktigare att de får tala om sina behov, säger hon. Hon råder både funktionshindrade och deras föräldrar att vända sig till en sexolog för att få stöd och hjälp om man har svårt att prata om sex. - Det finns sexologer som är specialiserade på funktionshinder, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.