April, april... här är tidningarnas skämt

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
1 / 12

April, april...

Vad gick du på i morse?

I Expressen återfinns inga aprilskämt på första april – och det är faktiskt inget skämt.

Men många andra medier håller hårt i traditionen som påbjuder att man kanske inte ska tro på allt man läser just i dag.

Skämtandet på första april sägs ha anor från 1600-talet och de som har varit med ett tag minns sannolikt klassiker som när tv-profilen Kjell Stensson 1962 lurade SVT:s tittare att de kunde få färg-tv genom att placera en nylonstrumpa över sina svartvita tv-apparater. 

Dagens skämt riktar in sig på andra företeelser i samhället – dock inte nödvändigtvis nyare sådana.

Digital klocka i domkyrkan

Sydsvenskan rapporterar nämligen att Lunds domkyrka ska få ett digitalt tornur, och även Smålandsposten ger sig på domkyrkan i Växjö.

Enligt tidningen ska kyrkans klockspel framföra reklamjinglar som hemglassjingeln för att ge ett tillskott till kyrkans ekonomi.

"Gör Härnösand till swingerskommun"

Allehanda skriver i dag om ett medborgarförslag som sannolikt inte skulle få kyrkan att jubla.

Det gäller nämligen att göra Härnösand till en swingerskommun, alltså en kommun som uppmuntrar partnerbyte mellan samtyckande par.

Detta skulle bland annat få ordning på vikande befolkningssiffror och minskad handel enligt förslagsställaren.

– Jag antar gärna utmaningen att svinga i ordförandeklubban. Hbtq och bastufrågor hör ju till mina fokusområden, säger det biträdande kommunalrådet Tomas Q Frejarö (MP), till tidningen.

Könsneutrala namn

Sveriges radio Sjuhärad respektive Sveriges radio Västmanland avslöjar i dag två ganska radikala namnförändringar för att uppnå könsneutralitet. Herrljunga ska i fortsättningen heta Henljunga uppger SR, och Västmanland byter namn till Västhenland .

 "Vi vill vara ett modernt län där alla medborgare känner sig lika hemma och mycket värda oavsett könsidentitet och sexuell läggning", skriver Västhenlands landshövding Ingemar Skogö i ett pressmeddelande enligt SR.

"Cash is king"

Dalarnas tidningar rapporterar att konstnären Carl Larssons hem Carl Larssongården i Sundborn ska läggas ut på Hemnet och säljas.

– Cash is King. Vi tänker att nu kan vi äntligen dela upp arvet, kommenterar familjemedlemmen och en av delägarna, Helena Brunkman beslutet enligt tidningen.

Vad som ska bli av den gamla Rådhusbyggnaden i Gävle har länge varit en stor fråga lokalt, men nu uppger Arbetarbladet att huset ska bli hembygdsgård. Den lokala hembygdsföreningen Gävle gille utlovar bland annat urbant missommarfirande i centrala staden.

Vita hästen blir Svarta hästen

Idrottssupportrar i Bollnäs och Norrköping satte sannolikt kaffet i vrångstrupen i morse. 

Ljusnan uppger nämligen att bandylaget Bollnäs Gif av ekonomiska skäl ska byta namn till Monitor Gif, och enligt Folkbladet ska Norrköpingshockeylaget Vita hästen byta namn till Svarta hästen efter en namntvist med en österrikisk operett.

Reinfeldtstaty utanför LO-borgen

Enligt ETC ska den socialdemokratiska ikonen Hjalmar Branting få sällskap av en annan statsminister i statyform utanför LO-borgen på Norra bantorget i Stockholm – nämligen Fredrik Reinfeldt.

Reinfeldtstatyn påstås bli dubbelt så hög som Brantingstatyn.

– Torget ligger i city och är en vacker plats värdig en politisk ledare som Fredrik Reinfeldt. Det är nya tider nu. Då får de leva med en moderat staty, säger en källa inom Moderaterna till ETC:s reporter Gustav Prank.

Biltrafik i city – för miljöns skull

I Uppsala har politikerna beslutat att tillåta biltrafik på gågatan för att främja handeln i city, skriver UNT.

"De rödgröna partierna säger ja till besluten av klimatskäl eftersom de tror att följden blir ett minskat bilåkande", skriver tidningen.

Arkitekten glömde hissen

Länstidningen i Östersund avslöjar dagen till ära att arkitekten som ritat den 16 våningar höga Fagerskrapan som just nu håller på att uppföras i staden glömt att rita in hissar i byggnaden, och Sveriges radio Jämtland berättar om ett unikt försök i Östersund med infettning av bilar i en "fettomat", för att hålla dem rena till våren.

Även en lekman ska kunna fetta in sin bil själv – så länge man använder osaltat smör, enligt SR.

Gessle på trafikskyltarna

I Halmstad kommer trafikskyltarna som talar om att man kommit till staden att få ett nytt utseende, rapporterar Hallandsposten.

Istället för fartyget Najaden ska det röstas om vem som får den äran att pryda dem av stadens söner Per Gessle, Fredrik Ljungberg och Ernst Wigforss. Trafikverket har redan tagit fram Gessleskylten, enligt tidningen.

Studentrabatt i fyllecellen

Polisen i Växjö/Alvesta drar sig inte heller för att skoja till det. Enligt deras Facebooksida kommer de börja ta betalt för vistelser i fyllecellen från och med vecka 18.

Fattiga men festglada studenter behöver dock inte vara oroliga – polisen erbjuder nämligen studentrabatt.

Blandning av H&M och Ikea

Goda nyheter för den shoppingsugna avslöjas av Dagens handel som rapporterar att den kinesiska varuhuskedjan Wa Hu planerar att starta en ny internationell jätteetablering med bland annat tre butiker i Sverige lagom till julhandeln.

Den nya kedjan ska inspireras av skandinavisk design och beskrivs som en blandning av Ikea, H&M och Clas Ohlson.

Vad den ska heta är ännu oklart, men namn som Primo och Aprilia har diskuterats, enligt Dagens handel.

Kung fu-förening anordnar nakenyoga

Södermalms shaolin kung fu-förening meddelar i dag på sin Facebooksida att de kommer börja erbjuda nakenyogaklasser två gånger i veckan.

"Vi har länge letat efter det bästa komplementet till vår kampsportsträning och jag tror nu att vi hittat det", påstår landslagskaptenen i kickboxning, Hayes Jemide.

Tvätta båten – med fisk

För den som vill vara säker på att tvätta sin båt enligt den senaste amerikanska trenden tipsar livetombord.se om Fishclean, som går ut på att båten placeras i en docka för att sedan betas av från havstulpaner och sjögräs av spinnmalar.

Joe Bixbaum som driver båttvätten Hallmarks i Miami och använder sig av metoden har inlett ett samarbete med en sushirestaurang, uppger sajten.

Har du blivit lurad i dag?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.