April, april – de bästa och värsta aprilskämten genom tiderna

1 april 1998 berättade Burger King om sin nya hamburgare – anpassad för vänsterhänta.
Foto: Shutterstock
April, april. I hamburgaren för vänsterhänta hade alla ingredienser roterats 180 grader.
Foto: Shutterstock
Men varför luras vi 1 april egentligen?
Foto: Shutterstock

1 april 2020 var ett av de bästa och värsta aprilskämten ett Facebook-inlägg som utlyste en stor demonstration mot Coronaviruset i Friends arena i Solna.

2021 blev skämtet allvar.

Här är de mest klassiska, de roligaste och de värsta aprilskämten från förr – och storyn om varför vi luras just 1 april.

Seden att luras 1 april är vanlig i många länder och kulturer. På 1600-talet uppstod i Sverige seden att ”narra april”. Det kunde betyda att be någon göra ett osannolikt ärende. Snickarlärlingar skulle hitta spikolja eller synvinklar. Någon annan kunde skickas till Apoteket för att fråga efter Jagedum-piller.

Nordiska museet berättar att 1742 skickades runt ett brev till människor i Västergötland med uppgiften att gudstjänsten började mycket tidigare, vilket förargade många som kom alldeles för tidigt och fick vänta utanför kyrkan.

Varför luras vi 1 april?

Ursprunget till sedvänjan att narras just 1 april är oklart, även om det finns en mängd olika teorier med mer eller mindre fantasifulla förklaringar. En del historiker tror, enligt History.com, att det går tillbaka till år 1582 då vissa länder i Europa skiftade från att ha firat nyår 25 mars övergick till att fira det nya året 1 januari.

De som inte hängde med i nymodigheterna utan fortsatte att fira nyår i mars kunde man driva med på olika sätt i april.

1846: första aprilskämtet i en dagstidning

Första kända aprilskämtet i en dagstidning är från 1846 då Evening Standard i London hade en annons där folk kunde åka till en adress för att titta på åsnor. Folk reste dit och letade och letade, tills de förstod att de själva var åsnorna.

April, april 1911 - elefanter på OS

Till Sverige kom tidningsskämten i början av 1900-talet. Nordiska museet berättar att Svenska Dagbladet läsare narrades 1 april 1911 av nyheten att en indisk härskare lånat ut 60 elefanter till invigningen av OS i Stockholm 1912.

De 50 första elefanterna skulle transportera en orkester som spelade de deltagande ländernas nationalsånger, på de sista tio elefanterna skulle det sitta elefantskötare som ropade ”Lirpa, lirpa”. April, april, baklänges, alltså.

Spagettiträdet aprilskämt 1957

Med tv:n blev aprilskämten mer kreativa. Ett av de första – hyllat av humorsajten hoaxes.org som det roligaste – är BBC:s reportage 1957 från en gård i Schweiz som odlade spagetti på det gamla sättet – i träd. Men skörden hotades, både av dåligt väder och av stora spagettifabriker i Italien.

Även om det i dag känns otroligt var det många som gick på skämtet och tittare hörde av sig till BBC och efterfrågade frön för att själva kunna börja odla spagetti.

https://www.youtube.com/watch?v=tVo_wkxH9dU

Färg-tv med en nylonstrumpa 1962

Kjell Stensson var på 1960-talet SVT:s teknikexpert och berättade initierat om alla tekniska nyheter. Tv-sändningarna var i svartvitt.

Stenssons trovärdighet var hög, så när han 1 april 1962 berättade att alla kunde skaffa sig modern färg-tv genom att klippa sönder en nylonstrumpa och tejpa upp på rutan – då tog svenskarna fram strumpor och saxar.

Det skulle dröja ytterligare sju år innan färg-tv på allvar lanserades i Sverige.

https://www.youtube.com/watch?v=IZa3Xrc1eqU

Förarlösa bussar ett aprilskämt 1984

1984 skrev den brittiska tidningen Sunday Times att förarlösa bussar skulle införas i London. Dessa skulle styras via magnetslingor i gatan medan bilder skickades till en datacentral som kunde ta över styrningen vid behov. De arbetslösa busschaufförerna skulle skolas om till datatekniker. April, april.

2021 har förarlösa busar på allvar testats i svenska städer som Göteborg, Stockholm och Linköping.

1 april 1988 planterades telefonstolpar

1988 körde SVT ett inslag om en odlare i Småland som satsade på att plantera och odla kvistfria telefonstolpar. Han började med ett litet stolpskott och nu växte stolparna så det knakade.

Taco Bell gjorde vinst på sitt aprilskämt 1996

En annonsering som amerikaner fortfarande pratar om är när snabbmatkedjan Taco Bell 1996 hävdade att de köpt nationalklenoden från självständighetstiden, Liberty Bell i Philadelphia och döpt om den till Taco Liberty Bell.

Många blev upprörda, men reklamexperter hävdade efteråt att Taco Bell fick ut tio gånger så mycket för sina reklampengar med Taco Liberty Bell som om de annonserat på annat sätt.

1998 kom hamburgaren för vänsterhänta

1998 berättade Burger King om sin nya hamburgare – anpassad för vänsterhänta. Enligt annonsen skulle skillnaden mot en vanlig hamburgare vara att alla ingredienser hade roterat 180 grader, för att underlätta för vänsterhänta. Vi gissar att det bara var högerhänta som gick på det här skämtet?

Pingviner lärde sig flyga 1 april 2008

Med modern teknik har det blivit enklare att vara övertygande med aprilskämten. Till 1 april 2008 berättade BBC världsnyheten att pingvinerna tagit ett nytt steg i evolutionen när de nu lärt sig att flyga. Den brittiska tidningen Daily Telegraph korade klippet som det allra roligaste aprilskämtet någonsin.

https://www.youtube.com/watch?v=lzhDsojoqk8

”Fyrabarnspappan” bästa aprilskämt 2010

2010 måste Västerbottens-Kuriren haft årets roligaste svenska aprilskämt. Tidningen publicerade fyra bilder från BB samma dag där en Andreas Utterhall var pappan i samtliga, fast med olika kvinnor och nyfödda barn.

Tidningen påstod att alla fyra barnen blev till under ”en galen helg” – och den sjuka historien fick stor spridning.

1 april på Netflix: dokumentär när bacon steks

Streamingtjänsten Netflix har publicerat aprilskämt sedan 2013. Första året hittade företaget på en rad olika genrer som ”Reality-tv om folk utan verklighetsuppfattning” eller ”Filmer där Nicolas Cage får en episk härdsmälta. 2014 visade Netflix en 20-minutersdokumentär där bacon steks.

Googles aprilskämt 2019: rengöringsapp

Sökverktyget Google har skämtat friskt på 1 april. 2007 erbjöds Gmail-användarna att få sina mejl skickade i pappersform i brevlådan via ”Gmail Paper”. Mejlen trycktes på återvunnen ekologisk sojaböns-slem. 

2015 fick Google Maps en ny funktion. Under tio dagar kunde man spela Pac-Man längs gatorna i Pac-Maps. 2019 introducerade Google en app som rengjorde din skärm...

Nytt larmnummer kom 1 april 

SOS Alarm i Sverige skrev 1 april 2019 på sitt Instagramkonto att man lanserat ett nytt nödnummer, 211, som uppges vara enklare att använda för vänsterhänta.

SOS Alarm uppgav att syfte med skämtet var allvarligt: att lyfta problemet med busringningar som ödslar viktig tid för larmpersonalen. Skämtarna får väl ringa 211.

Elbil att montera själv 2020

Förra året skojade sajten Allt om elbil till det och påstod att Ikea lanserat en elbil. Elbilen skulle heta Elbert, kosta endast 200 000 kronor och ha en räckvidd på 480 kilometer.

Skämtet var följande: elbilen skulle levereras i 41 stycken platta paket, som du själv fick montera ihop. Efter en besiktning på Bilprovningen var det bara att sticka ut och köra.

Många skrattade också åt aprilskämtet att det 1 april 2020 skulle anordnas en stor demonstration mot coronaviruset i Friends arena, Solna. Ingen kunde väl vara så korkad när det viktigaste var att undvika trängsel för att förhindra spridningen?

I mars 2021 blev aprilskämtet verklighet, med stora demonstrationer i Stockholm, Göteborg och Malmö mot coronarestriktionerna.

Världens värsta aprilskämt

Skämtmuseet Museum of Hoaxes har listat världens värsta aprilskämt. När Saddam Hussein var diktator i Irak publicerade tidningen Babi, styrd av sonen Uday, nyheten att USA lyft sanktionerna mot Irak. Fast det var inte sant. Inte roligt heller.

1 april 2000 skrev tidningen Opinia i Rumänien att 60 namngivna politiska fångar skulle friges från fängelset i Baia Mare. Flera familjer reste till Baia Mare bara för att förstå att det hela var ett ovanligt grymt aprilskämt. Opinia gick ut med en ursäkt till familjerna i efterhand.

En anställd i en klädbutik i Columbus, Ohio, ringde 1 april 2003 hem till sin chef och berättade att beväpnade män höll på att råna butiken. Chefen ringde polisen som skickade fyra bilar med beväpnade poliser samtidigt som den anställde ringde till chefen och ropade ”April, april”. Den anställde greps av polis för att ha framkallat panik och fick senare sparken från sitt jobb. 

Dykarna tar sig upp - och larmar polisen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.