Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Apple utsatt för stor hackerattack

Den största hackerattacken någonsin kan ha drabbat Apple.

Foto: Rogelio V. Solis
Den smittade mjukvaran verkar spridas genom appen Cydia, som kan beskrivas som en form av alternativ AppStore för Jailbreakade telefoner som alltså ligger utanför Apple. Foto: Apple Inc / Handout / Epa / Tt

Den största hackerattacken någonsin kan ha drabbat Apple.

Genom en skadlig mjukvara kan hackare komma åt data från ditt Apple-konto och därigenom kapa sin Iphone.

Bland annat ska premiumvarianter av olika appar till Iphone och Ipads ha laddats ner och minst en person ska ha fått sin enhet låst, skriver brittiska Metro.

Hackare har använt ett högteknologiskt datavirus för att kapa Apple-konton från 225 000 Iphone-användare i 18 länder, skriver brittiska Metro.

Attacken, som tros vara den största hittills av sitt slag, är genomförd genom en skadlig mjukvara, som heter KeyRaider. Denna stjäl kontoinformation från Apple-konton kopplade till Iphone och Ipad, som har smittats med den skadliga mjukvaran.

Flera länder drabbade

Bland de drabbade länderna finns Kina, Frankrike, Ryssland, Japan, Storbritannien, USA, Kanada, Tyskland, Israel, Italien, Spanien, Singapore och Sydkorea.

De Apple-användare som har drabbats av den smittade mjukvaran har fått data från sitt Apple-konto kapat. Bland annat ska premiumvarianter av olika appar till Iphone och Ipads ha laddats ner och minst en person ska ha fått sin enhet låst

Sprids genom app

Säkerhetsföretaget Palo Alto network säger enligt Metro att den skadliga mjukvaran endast påverkar telefoner som är "jailbreakade". Detta betyder att man har låst upp telefonen och gjort den tillgänglig för tredjepartsinformation som inte är godkänd av Apple.

Den smittade mjukvaran verkar spridas genom appen Cydia, som kan beskrivas som en form av alternativ AppStore för Jailbreakade telefoner som alltså ligger utanför Apple.

Kan leda till att meddelanden skickas

Enligt Palo Alto networks har publicerat en steg för steg guide för de som är oroliga över om de kan ha drabbats. Enligt säkerhetsföretaget kan en hackad Iphone eller Ipad leda till att den låses och inte kan låsas upp även om man använder det korrekta lösenordet.

Det kan också leda till att meddelanden skickas som kräver att man betalar en lösensumma i slutna certifikat, utan att det går genom Apples server. Detta gör att några av de metoder som använts för att åter låsa upp de låsta telefonerna inte längre fungerar.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!