Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Apotekstjänsts vd slutade i helgen – kritiken: Osanning

Vd:n Tomas Hilmo tvingas gå efter kaoset med brist på sjukvårdsmateriel.
Tomas Hilmo avgick som vd för Apotekstjänst redan i helgen.Foto: MARKO SÄÄVÄLÄ / TT / TT NYHETSBYRÅN
Apotekstjänsts talesperson Eric Aronson säger till SVT att han inte har någon information om saken.Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

När Apotekstjänsts vd Tomas Hilmo dök upp på krismöte under måndagen hade han redan avgått.

Det avslöjar SVT – och bekräftas av bolaget.

”Han upplevde en mycket hård arbetsbelastning”, skriver Apotekstjänst i ett pressmeddelande.

Efter materielkaoset har Apotekstjänst nu börjat skicka ut fakturor till regionerna, skriver SVT Nyheter.

På måndagen kunde Expressen avslöja att det kritiserade bolaget Apotekstjänsts vd Tomas Hilmo hade avgått.

Nyheten kom bara några timmar efter att han hade deltagit i ett krismöte mellan Apotekstjänst och Varuförsörjningsnämnden – en gemensam nämnd för de fem regionerna Uppsala, Västmanland, Dalarna, Örebro och Sörmland – i Uppsala. Ett möte han lämnade utan att svara på några frågor från journalister.

Apotekstjänst vd slutade innan krismötet

Men i själva verket slutade han som vd redan i helgen.

Enligt dokument som SVT Nyheter har tagit del av anmälde han sin avgång till Bolagsverket klockan 01.29 den 19 oktober, alltså natten mellan fredagen och lördagen.

Det var dock inget Varuförsörjningsnämnden kände till när den kallade till krismötet. Enligt nämndens ordförande Behcet Barsom, KD, kallades vd:n – och bland annat Hilmo dök upp.

– Då har de farit med osanning, säger Barsom till SVT.

I ett pressmeddelande bekräftar Apotekstjänst att Hilmo avgick redan i fredags. Det var ”med anledning att han upplevde en mycket hård arbetsbelastning och att han ville koncentrera sig på andra arbetsuppgifter inom dosdispensering – Apotekstjänst läkemedelsverksamhet”.

Styrelsen kände till detta och lade upp en kommunikationsplan. Man säger sig ha meddelat nämnden under krismötet.

Tills vidare – i brist på vd – är Apotekstjänsts styrelse operativ.

Planerade operationer inställda

Bakgrunden till Hilmos avhopp är att Apotekstjänst kritiserats hårt den senaste tiden.

Den 1 oktober tog bolaget över som leverantör av sjukvårdsartiklar till region Uppsala. Men man har inte klarat av att leverera den beställda sjukvårdsmaterielen – och därför har flera sjukhus i mellersta Sverige tvingats ställa in planerade operationer.

Under tisdagen kunde dock regionerna Dalarna och Uppsala återuppta planerade operationer, skriver TT. Region Dalarna har också hävt stabsläget, enligt SVT. 

Samma kanal rapporterar att Apotekstjänst nu börjat skicka ut fakturor till de regionerna för de leveranser som genomförts under veckan. 

Men frågan är hur mycket de kommer få betalt. 

Rickard Simonsson, regiondirektör för Region Örebro, säger till SVT att regionerna diskuterar en gemensam hållning och kommer lämna ett besked inom ett dygn. 

Det var Varuförsörjningsnämnden som skötte upphandlingen av Apotekstjänst. 

Enligt P4 Uppland har materielbristen resulterat i att kondomerna tagit slut vid regionens Smittskyddsenhet. Enheten delar ut kondomer till bland andra ungdomsmottagningar, skolsköterskor och vårdcentraler.

– Jag tror många unga har ungdomsmottagningen som sin främsta källa till att få kondomer, så risken är nu att unga väljer att ha oskyddat sex, säger Cecilia Brenner, STI-samordnare på Smittskyddsenheten, till radiokanalen. 

LÄS MER: Inte hängt med? Här finns allt du behöver veta om materialkrisen 

Apotekstjänst kan inte ge prognos:

Hör Apotekstjänst talesperson efter krismötet: