Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Apotekarnes svar – efter ilskan mot ny julmust

Bryggeriet presenterade nya produkter.
Foto: Carlsberg Sverige / Carlsberg Sverige

Nyligen lanserades drycken Vintermust – och i sociala medier lät inte diskussionerna vänta på sig.

Men den som trott att Vintermust ersätter den klassiska julmusten kan vara lugn.

Julmust är ett givet inslag för många i juletider.

Men när bryggeriet Carlsberg och dess läskedrycksmärke Apotekarnes för två veckor sedan presenterade två nyheter inför julsäsongen hade de inte räknat med att nyheten Vintermust skulle skapa vilda diskussioner i sociala medier.

Flera trodde då att den klassiska julmusten bytt namn till Vintermust.

Arga inlägg

Vissa menade att namnbytet skulle vara mer politiskt korrekt, för att inte utesluta de som inte firar jul – och att man därför valt ett mer neutralt produktnamn.

Något som det har gått att läsa om i flera ilskna inlägg i sociala medier, på såväl Facebook som Twitter, den senaste veckan.

Men diskussionerna kring den nya drycken bygger i själva verket på ett missförstånd, meddelar bryggeriet.

Vintermust ersätter den tidigare drycken Årsmust och beskrivs på Carlsbergs svenska hemsida som en dryck mer mörkare karaktär än julmust. Den innehåller även mindre socker.

Är två olika drycker

Peter Bodor är informationschef på Carlsberg Sverige. Han säger att diskussionerna är ”en icke-diskussion” och att det inte var planerat att drycken skulle röra upp så mycket känslor.

– Vi hade planerat det som en vanlig produktlansering, men det har varit mycket diskussioner kring den, säger Peter Bodor.

Att drycken fick namnet Vintermust beror på att Carlsberg Sverige redan har en julmust och därför kan de inte göra en ny, menar Peter Bodor.

De två dryckerna smakar inte likadant och klassas därför som två olika produkter.

– Det är många som dricker must annat än bara kring jul, säger Peter Bodor.

Är det någon skillnad mellan påsk- och julmust?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.