Apkoppsutbrott i Europa kopplas till jättefestival

Expressens medicinreporter Amina Manzoor efter svenska fallet av apkoppor.
Flera av personerna som har smittats med apkoppor deltog i festivalen Maspalomas Pride på Gran Canaria.
Foto: LAURA BAUTISTA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Festivalen på Gran Canaria hölls mellan den 5 maj och den 15 maj i förra veckan.
Foto: LAURA BAUTISTA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Omkring 80 000 människor deltog i pridefestivalen på Gran Canaria i förra veckan.  

Flera fall i Spanien och Italien kopplas nu till festivalen, rapporterar Daily Mail

– Det är ännu inte möjligt att avgöra om en av dem är patient noll för det här utbrottet eller om alla smittades där, säger en hälsomyndighetskälla till spanska nyhetssajten El Pais

Mellan den 5 maj och den 15 maj hölls jättefestivalen Maspalomas Pride på Gran Canaria. 

Omkring 80 000 människor från hela världen deltog, rapporterar Daily Mail. 

Sedan dess har flera personer i Europa testat positivt för apkoppor i bland annat Spaniens huvudstad Madrid, på Teneriffa och i Italien, rapporterar Daily Mail. 

– Bland de 30-talet diagnosticerade i Madrid finns det flera som deltog i evenemanget, säger en hälsokälla till El Pais. 

Källan uppger dock att det i nuläget inte är möjligt att avgöra om den nuvarande europeiska smittspridningen av apkoppor fick sitt första fall på festivalen – eller om personerna bara råkade smittas under den. 

Kanarieöarna är en spansk ögrupp utanför Afrikas västra kust. Apkoppor är en sjukdom som förekommer i västra men även centrala Afrika. Från övriga länder i världen har tidigare få fall rapporterats, oftast efter resor till dessa områden.

Storbritannien har 20 fall av apkoppor

Av de två konstaterade apkoppsfallen på Kanarieöarna har en av de smittade personerna varit på festivalen. Även två av de tre italienska smittfallen har varit på festivalen, rapporterar Daily Mail. 

Storbritannien har 20 fall och det är okänt hur många av dessa som kan ha befunnit sig på festivalen på den populära turistön. 

I Sverige har blott ett fall av apkoppor hittats. Men i Stockholmsområdet, där fallet återfinns, har Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge beslutat upprätta en tillfällig mottagning för provtagning, rapporterar Sveriges Radio.

VAD ÄR APKOPPOR?

• Apkoppor, monkeypox, är en mycket ovanlig sjukdom som orsakas av infektion med apkoppsvirus.

• Den vanligaste smittvägen är från djur till människa, men det kan i ovanliga fall överföras vid nära kontakt mellan människor.

• Sjukdomen förekommer i västra och centrala Afrika. Från övriga länder i världen har tidigare få fall rapporterats, oftast efter resor till dessa områden.

• De vanligaste sjukdomssymtomen vid apkoppor är feber, svullna lymfkörtlar, allmän sjukdomskänsla samt hudutslag med blåsor.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Professorn: Därför har yngre sämre skydd mot apkoppor

Symtomen att vara vaksam på • De har bäst skydd • Sannolikheten för ny pandemi

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.