Apkoppor hittade i England – fyra nya fall

Se senaste nyheterna med Expressen TV
Bilden visar utslag från apkoppor.
Foto: Centers for Disease Control and Prevention, CDC

Ytterligare fyra fall av apkoppor har upptäckts i England, meddelar regeringen i ett uttalande.

Totalt har nu sju sjukdomsfall bekräftats i Storbritannien.

Det första fallet har spårats till en person som nyligen hade rest från Nigeria.

Apkoppor är en sällsynt sjukdom som kan överföras mellan djur och människor. Enligt svenska Folkhälsomyndigheten förekommer den huvudsakligen i Afrikas regnskogar, där infektionen finns hos vilda apor.

Under de senaste veckorna har totalt sju fall upptäckts i Storbritannien, uppger den brittiska hälsomyndigheten UKHSA.

På måndagen kom besked om de fyra senaste som smittats. Tre personer befinner sig i London medan en fjärde person som kopplas till de tre andra befinner sig i nordöstra England. De tros alla ha blivit smittade i huvudstaden.

– Detta är sällsynt och ovanligt, säger Susan Hopkins, UKHSA:s chefsrådgivare för apkoppor i ett uttalande.

”Undersöker snabbt”

Enligt hälsomyndigheten är de fyra smittade män som identifierar sig som HBTQI-personer. Myndigheten uppmanar nu alla män som har sex med män att vara uppmärksamma på ovanliga utslag. Vid misstanke bör man söka vård omedelbart.

– UKHSA undersöker snabbt källan till dessa infektioner eftersom evidensen tyder på att det kan finnas smittoöverföring av apkoppor inom gruppen. Att det sprids av nära kontakt, säger Susan Hopkins i uttalandet.

Nyheten om det första fallet kom 7 maj. Då handlade det om en person som hade rest till Storbritannien från Nigeria, och som tros ha smittats innan resan.

14 maj kom besked om ytterligare två personer som hade smittats. De beskrevs bo i samma hushåll och var inte kopplade till det tidigare fallet.

Enligt UKHSA är det inte lätt för viruset att spridas mellan människor. Risken för den brittiska befolkningen bedöms som låg.

Se något mer:

Afrikansk svininfluensa hittad • Regeringen diskuterar slaktplan

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.