Orangutanghannen Baku attackerade djurskötaren.
Orangutanghannen Baku attackerade djurskötaren.

Aphannens vilda attack

Publicerad
Uppdaterad
En djurskötare på Borås djurpark blev attackerad av en orangutang på söndagen.
Svårt biten fördes kvinnan till sjukhus.
- Han fick ned henne på marken, satte sig på henne och började bita på hennes fingrar och tår, berättar polisens presstalesman Thomas Fuxborg.
Olyckan inträffade strax efter klockan 11 på söndagsförmiddagen när orangutanghannen Baku skulle släppas ut. Plötsligt var apan lös och gick till vild attack mot djurskötaren. Kolossen fick ner kvinnan på marken, satte sig över henne och började hugga efter hennes tår och fingrar. I panik lyckades till slut den 57-åriga kvinnan larma personal över kommunikationsradion. Den djurskötare som var först på plats fick ta hjälp av en högtrycksspruta för att få in den fullvuxne hannen i sin bur igen. Snart efter larmet var även polis, räddningstjänst och ambulans på plats och den omskakade kvinnan fördes till Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg med allvarliga hand- och fotskador.

Inget tekniskt fel

Eftersom kvinnan var ensam vid olyckstillfället vet man ännu inte exakt hur det gick till, när orangutangen tog sig ut och angrep henne. Normalt har skötarna aldrig direkt kontakt med djuren. Det verkar dock inte röra sig om något tekniskt fel, som trasiga lås eller dörrar. - Vi har kollat och det är inga skador på den befintliga anläggningen, den är intakt, säger Bo Kjellson som är driftschef på Borås djurpark. Orangutangen var aldrig ute i de delar av djurparken där allmänheten finns. Djurskötaren har lång erfarenhet av sitt arbete och enligt Borås djurpark är sådana här olyckor mycket ovanliga.

Arbetsplatsolycka

Bo Kjellson har inte heller fått några uppgifter om att orangutanghannen skulle vara aggressiv. - Men det är en helt onormal situation att skötare och djur befinner sig i samma rum. Det vet ju orangutangen också och det kan utlösa beteenden som man inte ser annars, säger han. Polisen kommer att utreda händelsen som en arbetsplatsolycka. På Borås djurpark anser man att anläggningen i sig är väl anpassad för orangutangerna, men man kommer att kontrollera rutinerna för att förhindra att någonting liknande händer igen. Aphuset hölls stängt för allmänheten under söndagen. - Nu ska vi ta hand om vår personal, det här är ju tragiskt och chockartat för många, säger Bo Kjellson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag