Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Apan som gick på college” har avlidit

Orangutangen Chantek blev 39 år gammal.Foto: HANDOUT / REUTERS X80001
Zoo Atlanta har djur som lejon, elefanter, tigrar – och pandor.Foto: AP / AP ZOO ATLANTA

Han var en av de första aporna att lära sig teckenspråk.

Han kunde också städa sitt rum, använda verktyg och lärde sig vägen till en restaurang.

Nu har orangutangen Chantek avlidit, 39 år gammal.

Chantek föddes den 17 december 1977 vid Yerkes forskningsinstitut i Atlanta, Georgia, skriver 11Alive. Antropologen Lyn Miles vid University of Tennessee i Chattanooga tog hand om Chantek och uppfostrade orangutangen som sitt eget barn. Han bodde med henne i nio år innan han återvände till foskningsinstitutet. Efter elva år där kom Chantek till Zoo Atlanta 1997 där han tillbringade resten av sitt liv.

Dokumentären ”Apan som gick på college” på tv-kanalen PBS 2014 visade hur Chantek hade lärt sig att städa sitt rum, använda verktyg och lära sig vägen till en snabbmatsrestaurang. Chantek var en av få människoapor som lärde sig att använda teckenspråk och använde sig ofta av det för att kommunicera med djurparkens personal, skriver Reuters. Chantek kunde göra över 150 tecken och han förstod engelska.

I dokumentären besökte Lyn Miles Chantek igen – varpå han genast gestikulerade att han gärna ville ha godis, glass och läsk.

ORANGUTANGER ÄR UTROTNINGSHOTADE

Ordet orangutang härstammar från de indonesiska uttrycken ”orang” (person) och ”hutan” (skog), alltså ”skogsperson”.

Det finns i dag omkring 100 000 vilda orangutanger.

Orangutangen är en av de mest intelligenta aporna.

Den räknas som en utrotningshotad art. 

Källa: International Union for Conservation of Nature/Orangutan Foundation International

Chantek tillbringade de sista 20 åren av sitt liv på Zoo Atlanta.Foto: ZOO ATLANTA

”Chantek kommer att vara djupt saknad”

Chantek, som var en av de äldsta orangutangerna i amerikanska djurparker, hade besvärats av hjärtproblem under ett års tid innan han dog enligt Zoo Atlanta.

– Chantek kommer att vara djupt saknad av sin familj här på Zoo Atlanta. Han hade en sån unik och fascinerande personlighet och ett speciellt sätt att umgås med och kommunicera med de som kände honom bäst, sade Hayley Murphy på Zoo Atlanta.

Han hade ett nära förhållande till Zoo Atlantas andra orangutanger: Madu, 34, Demadi, 10, Remy, 6 och Keju, 2

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.